Chris Froome gav Team Ineos fyra totalvinster i Tour de France. Efter säsongen lämnar han stallet. Foto: TT

Dramatik inför Tour de France: Fyrfaldige vinnaren Froome får lämna

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome fick nästan hela förra säsongen spolierad på grund av en våldsam krasch som hade kunnat kosta honom livet. Nu är britten tillbaka och siktar på att ta hem sin femte totalseger i Tour de France men får inte förtroendet att vara kapten för Team Ineos.

– Vi kan inte lova honom den positionen, säger stallchefen Dave Brailsford.

Efter tio år med Team Ineos (hette tidigare Team Sky) upphör samarbetet med Froome när kontraktet går ut i december.

– Med tanke på sin meritlista är det naturligt att han vill ha kaptensrollen i sitt nästa kapitel av karriären och det är inget som vi kan garantera honom i nuläget, säger Ineos stallchef Dave Brailsford enligt AP.

För att undvika spekulationer har Team Ineos och 35-årige Froomes nya stall ”Israel Start-Up Nation” (ISN) gått ut med nyheten i förtid.

Finlandssvensk kapten i Froomes nya stall

– Med sina förkrossande meriter är Chris Froome den perfekte ledaren för att vi ska bli en allvarlig utmanare i de stora etapploppen, speciellt Tour de France, säger ISN:s stallchef,  finlandssvensken Kjell Carlström, 43, som själv körde Tour de France tre gånger 2005-2007.

Team Ineos kommer att köra årets Tour de France, som inleds 29 augusti, med tre tänkbara kaptener: 2018 års vinnare Geraint Thomas, förra årets vinnare Egan Bernal och så Chris Froome.

Tanken är att taktiken ska klarna efter hand under touren. Man kommer att köra för den som visar sig vara starkast.

Froome kraschade mot en stenmur i 54 kilometer i timmen förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.