Efter Giro-kraschen: ”Hjälmen räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen kraschade Matej Mohoric svårt i Giro d'Italia och fick bryta loppet efter en ambulanstransport till sjukhus. Nu talar slovenen ut om händelsen.

– Hjälmen räddade mitt liv, säger han.  

Mohoric fick ett kast i en svag utförslöpa och slungades över cykeln i den vådliga kraschen. Slovenen kunde efter ett tag ställa sig upp vid sidan av cykeln, där ramen knäckts och framdäcket slungats iväg, innan ambulansen kom.

– Vi kom till kurvan snabbare och i högre fart än jag väntat mig och tappade greppet på bakhjulet. Jag försökte parera med att ta ut foten ur den vänstra pedalen vilket gjorde att cykeln ställdes i sidled och jag slog i asfalten. Lyckligtvis absorberade cykeln all energi när ramen knäcktes och jag fick bara mindre skrapsår och en liten hjärnskakning, säger Mohoric till Cyclingnews.

Återvände till hemmet i onsdags

Den inledande vilan där hjärntrappans faser ska genomföras beräknas till en vecka och sedan kan intensiteten ökas. Han återvände till sitt hem i Monaco under onsdagen och siktar på att vara med i Slovenien runt inför hemmafansen i juni och kanske Tour de France i juli.

– Den här typen av krascher visar vikten av att bära hjälm. Den räddade mitt liv, säger Mohoric.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.