Julian Alaphilippe jublar i sin regnbågsfärgade världsmästartröja. Primoz Roglic i gult passar på att smita förbi i endagsklassikern Liege-Bastogne-Liege. Foto: TT

Här jublar världsmästaren – men förlorar spurten

Uppdaterad
Publicerad

Tour de France-tvåan Primoz Roglic smet förbi världsmästaren Julian Alaphilippe när denne jublade över segern med sträckta armar i cykelklassikern Liege-Bastogne-Liege i Belgien.

Alaphilippe som vann linjeloppet i VM i Italien förra helgen slutade att driva på cykeln, ett nybörjarmisstag, och Roglic kunde kasta fram cykeln och vinna med några centimeter. Alaphilippe blev sedan deklasserad till femte plats eftersom han inte höll sin linje på upploppet.

– Till slut lyckades jag vinna någonting, säger Roglic enligt Reuters.

Han såg ut att vara på väg mot segern i Tour de France men tappade ledningen på nästan en minut på den näst sista tempoetappen till sin slovenske landsman Tadej Pogacar, som också var med i dagens lopp över 257 kilometer.

– Det var ofattbart jämnt. Det visar att man aldrig ska ge upp och pressa på till den sista centimetern. Det var första gången jag ställde upp i det äldsta loppet i kalendern (körts sedan 1892). Jag ville så gärna vinna ett ”Monument-lopp” och jag är så glad att jag lyckades, säger Roglic till Cyclingnews.

Här är en länk till rörliga bilder från spurten:

Ny italiensk seger i Giro d'Italia

Flera av de stora kanonerna från Tour de France ställde upp i loppet som gick emot den andra etappen av Giro d'Italia.

I Giro d'Italia blev det en ny italiensk seger. Diego Ulissi spurtade ner Peter Sagan i en tät uppgörelse uppför till målet i Agrigento på Sicilien. Det var hans sjunde etappseger i Girot. Gårdagens tempovinnare Filippo Ganna satt säkert i klungan och behöll den rosa ledartröjan.

Resultat Liege-Bastogne-Liege 257 km

1 Primoz Roglic (SLO) Team Jumbo-Visma 6.32.02

2 Marc Hirschi (SUI) Team Sunweb 6.32.02

3 Tadej Pogacar (SLO) UAE Team Emirates 6.32.02

4 Matej Mohoric (SLO) Bahrain McLaren 6.32.04

5 Julian Alaphilippe (FRA) Deceuninck-Quickstep 6.32.04

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.