Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laura Kenny, som tog OS-guld bland annat 2012 (se i klippet), gör ett försök att ta sig tillbaka. Foto: Matthew Childs / BILDBYRÅN

Femfaldiga OS-mästaren Laura Kenny: ”Alla tycker att jag är galen”

Uppdaterad
Publicerad

Bancyklisten Laura Kenny är Storbritanniens mest framgångsrika kvinnliga olympier med fem individuella guld. Efter att knappt ha tävlat på två år gör hon ett försök att nå OS i Paris.

– Alla tycker att jag jag är galen, säger 31-åringen.

Kenny födde sonen Monty i juli, hade ett missfall 2021 som följdes av en operation av ett utomkvedshavandeskap, vilket gjort att hon knappt tävlat på två år. Klockan tickar men nu gör hon ett försök att nå OS i Paris i månadsskiftet juli/augusti nästa år.

– Jag vill helt klart tävla vid nästa OS. Jag vet att alla tycker att jag är galen när jag säger det, men om jag inte försöker kommer jag aldrig att veta om det hade kunnat gå, säger Kenny i dokumentären The Journey som följer aktiva inför OS.

OS i Paris 2024

Efter vinsten i Samväldesspelen förra året trodde hon att det var slutpunkten för karriären men hungern efter ännu ett OS var för stor och hon vill göra det som stolt mamma till Albie, 6 år, och Monty, fyra månader.

Maken har sju OS-guld

– Jag hoppas att de ser tillbaka och att de kan se det, och se att från den dag de föddes var de en del av resan där deras mamma var olympisk mästare, säger Tottenhamsupportern Kenny som fått en orden och kan lägga till ”Dame” i sin titel.

Det finns en del guld i skåpen i hennes bostad i Knutsford, Chesire. Hon är gift med den förre elitcyklisten Jason Kenny som är Storbritanniens främste olympier med sju guld.

Fakta laura kennys os-guld:

2012 London, två guld

2016 Rio de Janeiro, två guld

2021 Tokyo, ett guld

Dessutom sju VM-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet