Olivia Podmore avled i förra veckan. Foto: TT

Förbund utreds efter OS-cyklists död

Uppdaterad
Publicerad

Nyzeeländska cyklisten Olivia Podmore, 24, avled i förra veckan.

Nu utreds landets cykelförbund.

– Olivias död har än en gång fått oss att fokusera på idrottares välmående, säger Raelene Castle, chef för förbundets styrande organ.

Podmore tävlade i OS i Rio 2016 och samväldesspelen 2018, men under sommarspelen i Tokyo fanns velodromcyklisten inte med.

Hon avled i förra veckan, 24 år gammal, och dödsorsaken har ännu inte offentliggjorts, men enligt sportsligt ansvariga på förbundet har hon sökt stöd för psykisk ohälsa.

Nya Zeelands cykelförbund meddelar att man nu kommer att genomföra en internutredning tillsammans med landets program för elitcyklister.

Det är inte första gången som programmet är under lupp. 2018 kom rapporter om mobbing, olämpliga personliga relationer och en dysfunktionell kultur, och enligt uttalandet ska man undersöka om förändringen sedan dess varit tillräcklig.

Raelene Castle, chef för förbundets styrande organ, sade i förra veckan att stödet för idrottare i programmet inte är perfekt och menar att Podmores död väckt frågor om idrottares psykiska hälsa.

– Det här har återigen riktat vårt fokus mot de komplexa frågor runt idrottares välmående, frågor som vi brottats med i flera år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.