Tao Geoghegan Hart vann Giro d'Italia utan att ha åkt en meter i den rosa ledartröjan. Foto: TT

Brittisk vinnare skrev historia i Giro d'Italia

Uppdaterad
Publicerad

Det skrevs cykelhistoria när det blev brittisk seger i Giro d'Italia.

Superskrällen Tao Geoghegan Hart blev den första i Girots historia att vinna tävlingen utan att ha kört i den rosa ledartröjan någon gång.

– Om jag ska vara ärlig så känns det bisarrt. Det är helt fantastiskt och nu ska jag njuta av det här. Det är en sådan ära. Jag trodde att min högsta kapacitet i ett sådant här lopp var att bli femma, tia någonting, säger Geoghegan Hart i Eurosports sändning.

– Inte i mina vildaste drömmar trodde jag att det här skulle vara möjligt när vi började på Sicilien för en knapp månad sedan, fortsatte Geoghegan Hart.

Corona och idrott

Inför dagens etapp låg han helt lika med Jai Hindley i täten, vilket heller aldrig hänt i cykelhistorien. Den större Geoghegan Hart körde med tyngre växlar och drog successivt ifrån den lättare Hindley och hade 39 sekunder snabbare etapptid på det avslutande individuella tempot över 15,7 km med målgång på Piazza del Duomo i Milano.

Innan ens den sist startande Hindley var i mål firades segern med kramkalas med Geoghegan Hart som försökte stå emot tills det var helt klart. När det återstod 500 meter för Hindley hade tiden gått ut.

Det är en stor upprättelse för stjärnstallet Ineos Grenadiers. Det misslyckades under Tour de France när man körde för fjolårsvinnaren Egan Bernal, som tog slut och bröt tävlingen i slutskedet.

Stallets kapten bröt Girot tidigt

Inför Giro d'Italia var Geraint Thomas, som vann Tour de France 2018, kapten. Men walesaren körde omkull på en kastad flaska i klungan inför starten på den tredje etappen, åkte på en fraktur i höften, och bröt tävlingen. Då var det få som kunde ana att Tao Geoghegan Hart skulle bli den slutliga vinnaren av cykelklassikern som detta coronaår blev en hösttävling.

Ineos Grenadiers hade även vinnaren i det avslutande tempot. Världsmästaren Filippo Ganna vann sin tredje individuella tempoetapp och tog sin fjärde etappseger i årets Giro, där han gjorde debut.

Vinnare i Grand Tours utan att ha burit ledartröjan:

1947, Tour de France, Jean Robic, Frankrike

1968, Tour de France, Jan Janssen, Nederländerna

1975, Vueltan, Augustin Tamames, Spanien

1976, Vueltan, Jose Pesarrodona, Spanien

2001, Vueltan Angel Luis Casero, Spanien

2002, Vueltan, Aitor Gonzalez, Spanien

2011 blev Michele Scarponi tilldelad segern i Girot i efterhand utan att ha burit den rosa ledartröjan. Då blev den först utropade vinnaren Alberto Contador diskad efter att ha befunnits dopad i Tour de France 2010.

Fakta: Gracenote

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet