Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hilda Andersson berätta om smärtan och oron för framtiden. Foto: Bildbyrån & SVT

Hilda Andersson om korsbandsskadan: ”Minns att det blev svart”

Uppdaterad
Publicerad

VM-brons i trial för ett år sedan.

Men nu väntar ett långt uppehåll för Hilda Andersson efter korsbandsskadan som hon beskriver som fruktansvärd.

– Smärtan jag upplevde kan jag absolut inte beskriva, säger hon.

Hilda Andersson var bara 16 år när hon tog VM-brons i trial i slutet av 2022. Säsongen 2023 blev inte lika bra resultatmässigt men hon kände att formen var på väg tillbaka när olyckan var framme.

På en innebandymatch, ett komplement när det inte är cykelsäsong, i december fastnade hon med foten och vred knät. Hilda Andersson berättar att hon svimmade.

– Jag minns bara att det blev svart och sedan minns jag att sjukvårdaren tog i mitt ben, och då vet jag att jag vaknade, säger hon till SVT Sport.

– Det gjorde så sjukt ont. Helt galet.

Funderar mycket på händelsen

Korsbandet gick av och hon skadade dessutom ledband och menisk. Den 25 januari väntar operation och sedan rehabilitering i nio till tolv månader.

– Jag har inte fått så mycket framtidshopp än för jag går bara och väntar på operationen. Just nu känns det bara jobbigt och jag funderar på händelsen och vad som hänt om jag inte sprungit där.

Skadan innebär att 17-åringen missar inomhus- och utomhus-SM, EM och ett antal världscuptävlingar. Men till VM i december skulle hon kunna vara tillbaka, även om hon inte vill stressa comebacken.

– Min sjukgymnast har sagt att om allt flyter på som det ska efter operationen så kan jag nå dit. Så jag hoppas.

”Hoppas komma ut starkare”

Hon medger att hon känner viss oro för hur knäoperationen ska påverka henne i framtiden.

– Jag är mest orolig över att det aldrig ska bli helt bra och att jag kommer ha ont eller någon typ av begränsning.

Hon tillägger:

– Hoppas också komma ut starkare ur det här och att det ska hjälpa mig både fysiskt och mentalt och att jag ska stärkas som människa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.