Nicole Hanselmann under ett lopp i Bergen. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Hon var för nära männen – loppet avbröts

Publicerad

Nicole Hanselmann ledde Omloop Het Nieuwsblad med två minuter när arrangörerna tvingade henne att stanna. Anledningen? Hon var på väg ikapp männen.

Endagsloppet Omloop Het Nieuwsblad i Belgien ses som den inofficiella starten på cykelsäsongen i norra Europa.

I år startade damerna tio minuter efter herrarna. Den tidigare schweiziska linjemästaren Nicole Hanselmann bröt sig loss tidigt från klungan och tog en ledning med två minuter.

Arrangörerna bestämde sig då för att tillfälligt stoppa damloppet då den 27-åriga Hanselmann var på väg i fatt klungan i herrloppet som inlett i ett långsamt tempo.

Blev inhämtad

När damloppet började igen fick Hanselmann starta tidigare, men hon blev snabbt inhämtad och slutade 74:a i loppet. Chantal Blaak vann till slut loppet

– Vi kom för nära herrarna så vi behövde få tillbaka avståndet mellan tävlingarna. Det var ledsamt för jag var i bra form och när resten ser dig stanna får de ny motivation, sade hon till cyclingnews efter loppet.

– Vi kunde skönja ambulanserna i herrloppet. Jag tror vi stannade i fem till sju minuter och det dödar ens chanser fullständigt.

”Fånigt”

Svenska proffscyklisten Sara Penton körde inte i loppet, men tävlade i Belgien samma helg.

– Våra lopp är ju i regel kortare så vi kör ofta full fart från start, vilket herrarna inte gör, säger hon till SVT Sport.

– Jag kan inte minnas att det har hänt på den här nivån. Det är fånigt att de stannade damerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer