Norrmannen Alexander Kristoff spurtade hem den sista etappen av Tour de France i Paris. Foto: TT

Norsk seger i Paris

Uppdaterad
Publicerad
Norrmannen Alexander Kristoff vann den sista etappen av Tour de France efter en urstark spurt på Champs Elysées.
Men den store vinnaren var walesaren Geraint Thomas som vann totalt.

Walesaren Geraint Thomas, och hans stall Sky, vann Tour de France 2018. Efter att ha försvarat sin gula ledartröja i Pyrenéerna och under lördagens tuffa tempoetapp kunde Thomas rulla runt på Paris gator relativt lugnt när touren avslutades på söndagen på Champs Elysées. Tvåa totalt blev holländaren Tom Dumoulin, och trea var favoriten britten Chris Froome.

–Nu står jag här i den gula ledartröjan och det är bara galet. Det är otroligt och det är en dröm som gått i uppfyllelse, sade Thomas.

– Jag började med cykling tack vare den här tävlingen, sade Thomas i sitt segertal. Drömmen var alltid att få delta och den drömmen blev sann 2007.

Senaste gången som Tour de France avgjordes på den sista etappen var när man la in (individuell) tempoetapp den sista dagen i Paris. Annars är avslutningsetappen mest en formalitet – dock med ett prestigefyllt spurtavgörande efter en varvlopp inne i centrala Paris.

Norrman vassast på slutet

Efter en lugn inledning, med bland annat skålande i champagne för totalsegraren, blev det ett fartfyllt varvlopp inne i Paris, och till sist kunde norrmannen Alexander Kristoff vinna den sista, presitigefyllda, etappen i Paris.

Årets tour fick en överraskande segrare då favoriten Chris Froomes hjälpryttare Geraint Thomas visade sig vara starkast av alla i de första etapperna i Alperna, och att han orkade hålla i under etapperna Pyrenéerna. Den 19:e etappen, och sedan den 20:e, tempoetappen, blev helt avgörande för att Thomas skulle vinna. Han vann inte dessa etapper, men försvarade sin gula ledartröja på ett starkt sätt.

Annars var den nionde etappen, den tuffa med flera kullerstenspartier in mot cykelstaden Robaix den som var mest händelserik. När Geraint Thomas väl fick ta över behöll han den.

Svensken Tobias Ludvigsson, som stretat på och hjälpt sina lagkamrater under de tuffa etapperna, rullade i mål som 85:a på sista etappen, och blev 74:a sammanlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer