Chris Froome hyllas av podiumflickor Foto: TT

Podiumflickor bort från Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Tour de France överväger att ta bort podiumflickorna från prisutdelningsceremonierna. Vuelta a Espana, Spanien runt, var den första av Grand Tour-tävlingarna som tog bort dem.

– Vi är lyhörda till den allmänna debatten och följer samhällets utveckling och väljer därför att ta bort podiumflickorna, sa Javier Guillén vd för tävlingsorganisationen Unipublic.

”Grid girls” och podiumflickor är på väg bort från världens prispallar. Formel 1 tog bort dem inför årets säsong. Nu följer cykelsporten efter. Tour down under i Australien var först med att plocka bort podiumflickorna. Flanderns runt i Holland hakade snabbt på. Katalonien runt följde sedan efter och faktum är att alla större tävlingar i Spanien har ändrat sina prisceremonier, inklusive Vueltan alltså.

Kritiken har ökat

Proffscyklingen har länge fått kritik för att man vid prisceremonierna använder kvinnliga modeller, ofta lättklädda, som presenterar priserna och pussar segraren. Beteendet hos vissa åkare och organisationer har sedan spätt på den kritiken. Huvudargumenten är att det är en förlegad syn och en objektifiering av kvinnor.

Tour de France har svängt

När Vueltan tog bort podiumflickorna i augusti förra året meddelade organisationen bakom Tour de France, ASO, att det inte var aktuellt för världens största cykeltävling. Men nu i mars meddelade samma organisation att man nu kraftigt överväger att ta bort värdinnorna från prisceremonierna. Påtryckningarna har varit omfattande bl a har kommunstyrelsen i Paris röstat att man inte vill se podiumgirls under tävlingen som avslutas i just Paris och lagt press på organisationen att plocka bort.

Chriss Froome regerande mästare i Tour de France Foto: TT

Grid girls borta i F1

Inför årets säsong så meddelade organisationen bakom Formel 1 att man slutar att använda ”grid girls” och ”podium girls”, det vill säga lättklädda kvinnor på startrakan före loppen och i samband med prisutdelningen efteråt. Försäljningsdirektören Sean Bratches sa så här i slutet av januari.

– Den här traditionen överensstämmer inte med det vårt varumärke står för och är i strid med det moderna samhällets normer. Det senaste året har vi gått igenom ett antal områden där vi har känt att det är nödvändigt att göra förändringar för de ska vara i linje med vår vision för den här fantastiska sporten.

Giro d'italia behåller

Pressen var stor även inför Giro d'Italia men där meddelade organisationen att de inte hade några tankar på att ta bort podiumflickorna.

– Jag tycker att detta är överreaktioner om man jämför med andra händelser i samhäller som t ex barn som blir dödade och kvinnomisshandel i hemmen. Samhället har tappat bort de verkliga ”problemen” Det här är ett icke problem. Det sa Mauro Vegni som är sportchef för RCS Sport, organisationen bakom bl a Girot till tidningen Velonews.

– Det här är kvinnor med vackra leenden, som får bra betalt, för att vara värdinna och presentera priser. Om detta vore ett verkligt problem så skulle vi plocka bort det, säger Mauro Vegni.

Unga vinnare och talanger

Stadens Paris vill gärna se olika vinnare i ungdomstävlingar som prisutdelare. Detta skulle vara en morot för unga talanger att få möjligheten att träffa sina idoler och bra marknadsföring för cykelsporten menar kommunstyrelsen i Paris.

Podiumflickor har varit en del av Tour de France sen 1930.

Mycket talar alltså för att den traditionen nu är över när Touren inleds i Noirmoutier-en-l'Île den 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.