Tadej Pogacar vann Paris-Nice för första gången under söndagen. Tvåa blev David Gaudu och dansken Jonas Vingegaard trea. Foto: TT

Prestigevinst inför Tour de France: Pogacar knäckte Vingegaard

Uppdaterad
Publicerad

Slovenen Tadej Pogacar vann etapploppet Paris-Nice efter en maktdemonstration. Stjärncyklisten vann tre av åtta etapper och satte förra årets Tour de France-vinnare Jonas Vingegaard på plats i årets första möte dem emellan.

– Det har alltid varit en dröm att vinna Paris-Nice, säger Pogacar, som har två totalvinster i Tour de France, till BBC. Pogacar var tvåa i förra årets Tour de France, detta efter två raka vinster i klassikern.

Han var starkast uppför bergen i Nice och var 33 sekunder före Vingegaard som var tvåa i dagens avslutande etapp. Dansken Vingegaard vann Tour de France förra året och lyfte sportens intresse till nya höjder efter att de tre första etapperna av Tour de France kördes i Danmark – för första gången någonsin.

Sammanlagt vann Pogacar före fransmannen David Gaudu med Vingegaard på tredje plats. Dansken får nu anpassa träningen för att ta in på Pogacar inför Tour de France-starten i Bilbao, Spanien, 1 juli.

”Har en del att göra inför Tour de France”

– Jag hade så klart hoppats på att vara längre upp och bli lite bättre på bergsetapperna, men det bevisar också bara att jag har en del kvar att göra inför Tour de France, säger Vingegaard till Ekstrabladet.

Pogacar gladde sig åt vinsten.

– Konkurrensen här var verkligen enorm. Att vara tillsammans med David Gaudu och Jonas Vingegaard på pallen är speciellt, säger Pogacar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dansken Jonas Vingegaard hyllades i Köpenhamn. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.