Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten chockad: ”Vad är det som händer?”

Dansk seger i linjeloppet i VM

Uppdaterad
Publicerad

Det blöta, hala och tuffa linjeloppet i cykel-VM avgjordes med en spurt mellan tre cyklister. Italienaren Matteo Trentin drog upp spurten – men danske Mads Pedersen var starkast och vann efter sex och en halv timme i regn.
– Länge tänkte jag bara ”överleva” och hoppades att jag skulle vara stark när mållinjen kom. Det här är alla åkares dröm – att få bära världsmästartröjan, sa Pedersen direkt efter målgång.

Det kraftiga regnet gjorde herrarnas linjelopp i VM både lite lurigt, men också annorlunda. Det gjordes utbrytningsförsök, men de hämtades in ganska omgående gång på gång och de stora nationerna hade koll på läget, även om många stjärnor hoppade av efterhand.

Med fyra mil kvar hettade det till, då kastade åkarna av sig sina regnkläder och började satsa ordentligt. Holländaren Mathieu van der Poel fick med sig fyra cyklister och var den klart drivande – tills han helt överraskande tog slut med 12 km kvar.

– Jag tror inte att det är sant! Han var ju den som tog alla initiativ, sa en överraskad Emma Johansson i SVT:s sändning.

Kvar var då fyra cyklister och när det skulle dra ihop sig till avslutning var det 23-årige dansken Mads Pedersen, italienaren Trentin och schweizaren Küng. De tittade på varandra, alla var trötta efter sex och en halv timmes tuff cykling i regn. Så gjorde Trentin rycket, men Madsen svarade och kunde till sist ganska ohotad vinna med några meter, Danmarks första VM-guld för herrar på linjeloppet.

”Fokuserade mest på att hålla ut”

– Den sista timmen satt man mest och fokuserade på att hålla ut. Men det är ett av de sista loppen för säsongen så man behövde inte spara på något, sa Pedersen som nog egentligen inte var den åkare som Danmark satsade mest på.

– Det var en strulig morgon, med ändrade starttider, ny banläggning och regn. En tuff dag med många ändringar helt enkelt, sa den svenske förbundskaptenen Lukas Persson under SVT:s sändning,

Han fick se världsstjärna efter världsstjärna kliva av efter halva loppet då regnet och kylan tog hårt på åkarna. En svensk var med till slutet i klungan, Lukas Eriksson som till sist blev 45:a, just efter storfavioriten Van der Poel.

Regnet har öst ner över norra England och tvingade arrangörerna att lägga om sträckan. I stället för 29 mil kortades linjeloppet ner till 26 där framför allt två stora backpartier plockades bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer