Lucas Persson och Jenny Rissveds. Foto: Svenska cykelförbundet och Bildbyrån

Rissveds bygger om cykeln – för att hänga med

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds leder Gracia Orlová tour efter de två inledande etapperna.

Under lördagen väntar två tempoetapper – och till dess kommer Jenny Rissveds att modifiera sin landsvägscykel för att få den snabbare.

– Det blir nog svårt för henne att vinna tempot, det handlar bara om att inte tappa så mycket tid, säger förbundskaptenen Lucas Persson till SVT Sport.

Jenny Rissveds har imponerat under de två första etapperna i Gracia Orlová tour i Tjeckien. 27-åringen leder tävlingen inför lördagens två tempoetapper – men den svenska förbundskaptenen Lucas Persson tror att det blir svårt för henne att behålla den.

– De andra som är med är lite mer specialister på tempo eftersom de kör så mycket tempo annars, säger Persson.

Dessutom har Rissveds ingen tempocykel att tillgå.

– Har man en snabb tempocykel så gör det jättestor skillnad, men det gäller ju också att ha man har tränat på den för att kunna utnyttja det, säger Persson.

”Det är inga stora grejer”

För att inte Rissveds ska tappa alltför mycket har hon tagit med lite utrustning för att göra sin landsvägscykel lite snabbare.

– De andra tjejerna har ju med sig tempocyklar men det har inte Jenny så därför har hon med sig lite utrustning så hon kan modifiera den lite, men det är inga stora grejer, säger Persson.

Det troliga är att Rissveds kommer att få problem med att hänga med i tempot, men Persson har inte gett upp hoppet om att mountainbikespecialisten ska kunna ta hem totalsegern.

– Emilia Fahlin vann det här loppet 2018 trots att hon förlorade mycket på tempot och förlorade sin ledning, men den tog hon tillbaka sen på den fjärde och femte etappen och Jenny kan göra samma sak, säger Persson.

ARKIV: Jenny Rissveds: ”Tog två år innan jag såg guldloppet” (2 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.