Jenny Rissveds har valt att berätta om sina ätstörningar på sociala medier. Foto: TT/Instagram

Rissveds om ätstörningarna: ”Mitt liv var som en missbrukares”

Uppdaterad
Publicerad
OS-stjärnan Jenny Rissveds har kämpat med en depression de senaste åren. Nu går hon även på sin Instagram ut med att hon under samma period även drabbades av ätstörningar.
”Det var mer tabu att berätta om det här än om min depression. ”Vem kunde tro att en professionell idrottare inte kan kontrollera sin diet.”

Jenny Rissveds vann OS-guld i Rio 2016. Efter guldet gick hon ut med att hon led av depression och har tävlat sporadiskt sedan guldet.

På sin Instagram går stjärnan ut med att hon samtidigt som depressionen även led av ätstörningar.

”Min första riktiga erfarenhet av ätstörningar fick jag när jag hetsåt för tre år sedan. Jag började träna på extrema tider och satte mål för hur länge jag skulle gå, utan att jag fick äta. Jag satte fingrarna i halsen många gånger utan att lyckas få ut något.”

”Det enda jag kunde tänka på var att äta så mycket som möjligt och sedan räkna ut hur jag skulle gå på toa. Mitt liv började likna en missbrukares och jag blev troligen själv en missbrukare.”

I februari i år meddelade Rissveds att hon inte skulle tävla under hela 2018, men under SM i Östersund i juli gjorde hon sensationell comeback och vann guld. Det var vid den tidpunkten hon för första gången kände sig frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer