SImon Yates drygade ut ledningen i Girot. Foto: TT

Simon Yates nära revansch

Uppdaterad
Publicerad

Med fyra etapper kvar av cykelklassikern Spanien runt håller ännu britten Simon Yates ställningarna.

Frågan är om han ska hålla undan för hemmahoppet Alejandro Valverde sista helgen.

”Vueltan” har varit bergigare och tuffare än normalt, men också saknat de absolut hetaste namnen. Varken fjolårssegraren Chris Froome eller årets Tour de France-vinnare Geraint Thomas kom till start, men dock många andra toppåkare.

Simon Yates, som är bra i bergen, har haft kommandot ett tag och leder tävlingen med 25 sekunder före Valverde med fyra kvarstående etapper, varav åtminstone två är tuffa. Då han hade samma läge i Giro d´Italia i våras, han ledde ganska klart med fyra etapper kvar, men tappade allt på 18:e etappen, pågår ett intressant mentalt spel i toppen. Skulle han klara av att hålla undan måste dte anses som en revansch från vårens misslyckande i Italien.

Simon Yates var sedan int med i Tour de France, däremot hans tvillingbror Adam som fanns med i täten.

Under den tuffa 17:e etappen i Spanienvar Simon Yates visserligen två minuter och 48 sekunder efter etappsegraren Michael Woods, Kanada, men bara åtat sekunder efter jagande Valverde och totaltrean Enric Mas Nicolau. Däremot var det flera andra som försvann helt, som colombianerna Nairo Quintana  och Rigoberto Uran.

Torsdagens etapp går från Ejea de las Cabelleros i Aragonien till Lleida i norra Katalonien, en relativt lätt etapp på 186 kilometer. Men både fredagens och lördagens etapper i Pyrenéerna lär bli utslagsgivande innan det blir en enklare avslutning in till Madrid på söndag.

I poängtävlingen leder Alejandro Valverde ganska klart före belgaren Dylan Teuns och slovaken Peter Sagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.