Emilia Fahlin blev svensk mästare på landsväg. Foto: scf.se

Emilia Fahlin fick revansch – guld i linjeloppet

Uppdaterad
Publicerad

Sara Penton kunde inte försvara sin mästartitel från SM i fjol. I stället vann Emilia Fahlin SM-guld i linjeloppet i cykling, hennes tredje linjetitel.

Precis som i onsdagens tempolopp stod toppstriden mellan Lisa Nordén och Emilia Fahlin. Då kammade Lisa Nordén hem guldmedaljen och i lördagens linjelopp var det slutspurten mellan de två cyklisterna som kom att bli avgörande.

Efter 123,2 kilometer kunde tillsist Fahlin titulera sig svensk mästare med tiden 3,47.54 – före OS-silvermedaljören i triathlon Nordén och den regerande svenska mästaren Sara Penton, som slutade på en tredje plats.

Rejält försprång

Utbrytningen skedde direkt i det första varvet. Hanna Johansson ryckte i från och kunde ta ett försprång på nära minuten.

Men trots försprånget orkade Johansson inte hålla i. Fahlin kunde redan i det andra varvet jaga i kapp tillsammans med triathlonatleten Nordén och duon tog en rejäl ledning som höll ända in i slutet.

Spurtduell avgjorde

Inför det sista varvet hade tätcyklisterna en ledning på över åtta minuter och det sista varvet blev ett taktiskt sådant. Efter nästintill fyra timmars cykling var det tillsist Fahlin som var starkast och tog sig först över mållinjen, endast tre sekunder före Nordén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.