Bradley Wiggins läkare kommer att lägga korten på bordet i en medicinsk rättegång nästa vecka. Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Största cykelstallets läkare erkänner dopningslögn

Uppdaterad
Publicerad
Det största cykelstallet, Team Ineos, läkare har enligt uppgifter ljugit om dopningspreparat. Han ska nu vara villig att vittna om det i en medicinsk domstol.

Det handlar om den förre brittiske landslagsläkaren och läkaren för Team Sky, Richard Freeman, som enligt BBC ”berättat en massa lögner” och nu är villig att erkänna att han låg bakom distributionen av ett 30-tal testosteronplåster i maj 2011.

Han anklagas för att dessa ska ha gått till en icke namngiven cyklist för att öka dennes prestationsförmåga. Freeman, som slutade som landslagsläkare 2017 på grund av sviktande hälsa, erkänner att han tidigare ljugit om försändelsen. Han hävdar dock att det var Team Skys sportchef Shane Sutton som var beställaren, något Sutton förnekar.

Haft sviktande hälsa och självmordstankar

Freeman ska ha tagit illa vid sig och haft självmordstankar i den utdragna processen där han blev utfrågad av parlamentet i december 2016.

Vid den medicinska rättegången i Manchester med start den 5 november har Freeman krävt att få sitta avskild bakom en skärm när han avlägger sitt vittnesmål. Han anklagas på 22 punkter, varav bara tre anses bekräftade.

Rättegången kommer att följas med stort intresse eftersom den kan ge inblickar i den moderna cykelvärlden efter Lance Armstrong-diskningen. Team Sky bytte i år namn till Team Ineos och har haft alla Tour de France-vinnare utom en sedan 2012. Freeman anses speciellt knuten till Bradley Wiggins som vann klassikern 2012.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är mikrodopning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer