Bryssels idrottsansvarige Alain Courtois, till vänster. I mitten befinner sig Tour de Frances tävlingsledare Christian Prudhomme och till höger Eddy Merckx. Foto: TT.

Tidernas bäste cyklist får etapp i Tour de France 2019

Uppdaterad
Publicerad

Tour de France kommer 2019 att starta i Bryssel, detta för att hylla tidernas främste i sporten, belgaren Eddy Merckx.

– Jag bar den gula ledatröjan 96 dagar. Det är bästa det minnet av min karriär och det ger mig fortfarande gåshud, sade Merckx som var med vid dagens presentation i Bryssel enligt AP.

Merckx, 72, dominerade sporten i början av 1970-talet. Förutom sina fem segrar i Tour de France vann han Giro d'Italia lika många gånger. 1970, 1972 och 1974 vann han bägge tävlingarna. Han vann dessutom Vuelta a Espana en gång. Till det  så vann Brysselbon mängder med etapper i Grand Tour-tävlingarna och många endagslopp.

Ofta med på Tour de France

Ikonen Merckx syns ofta runt Tour de France nuförtiden. Det är ett aktat namn som inte har några fiender.

Tour-generalen Christian Prudhomme berättar att man ofta får kritik när man placerar starten utanför Frankrike men att det varit helt tyst sedan Bryssel presenterats som startort för 2019 års upplaga.

– Vi kommer att starta där den största mästaren inom cykelsporten föddes. Eddy gav oss drömmar för hela livet, sade Prudhomme.

Slagfältet Waterloo passeras

Den första 192 km långa första etappen 6 juli 2019 kommer delvis att köras på samma bana som användes vid Tour de France 1969 då Merckx tog sin första seger i Tour de France. Bansträckningen går även förbi slagfältet vid Waterloo och förorten Woluwe-St-Pierre där Merckx växte upp.

Det kommer att bli femte gången som Belgien har starten av Tour de France och då markera hundrade gången som den gula ledartröjan används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.