Anna van der Breggen vann sin sjunde raka seger i endagsklassikern Vallonska pilen. Foto: TT

van de Breggen tog sin sjunde raka seger i Vallonska pilen

Uppdaterad
Publicerad

Anna van der Breggen tog sin sjunde raka seger i endagsklassikern Vallonska pilen, detta i sin sista säsong som tävlingscyklist.

– Det är ganska otroligt att kunna vinna sju år i rad, säger den 31-åriga nederländskan.

Med ett par hundra meter kvar av Mur de Huy, en 1,3 km lång avslutande backe med upp till 26 procents stigning, utmanade polskan Kasia Niewiadoma men van der Breggen kunde kontra till sig segern och höja armarna i en segergest efter mållinjen på den 128 meter höga kullen i den belgiska orten Huy efter 130 km cykling.

– Det var väldigt tuff. Det brukar vara en kamp mot ”muren” men i dag var det jobbigt från början. Men jag hade ett bra team och vi kunde fixa det. Jag är så glad över att jag kunde vinna för laget. Det här var nog min svåraste seger i loppet eftersom det var så svårt att få kontroll efter en del taktiska misstag. Det var en tuff kamp med med Kaisa, hon var stark, men jag kunde vinna, säger van der Breggen.

Corona och idrott

Har ett OS-guld att försvara i Tokyo

Hon fick ett perfekt avslut i Vallonska pilen och har i sommar ett OS-guld att försvara i linjeloppet.

– Det är en underlig känsla att jag sitter här för sista gången. Nästa år är jag inte här utan en annan tjej kommer att vinna. Det är ganska otroligt att kunna vinna sju år i rad, funderar van der Breggen.

Startfältet var av tuffaste konkurrens, värdigt ett VM eller OS.

– Det är världsklass de luxe att vinna en tävling av den här karaktären sju år i rad, säger Eurosports kommentator Roberto Vacchi.

Annemiek van Fleuten gjorde en attack uppför från klungan med elva kilometer kvar för att jaga ikapp ledande amerikanskan Ruth Winder som hade en halvminuts försprång. Det blev sedan en del kontraattacker från klungan på ett tiotal åkare. Den kom ikapp Winder halvvägs upp i den fruktade backen Mur de Huy.

I herrklassen fick Tour de France-vinnaren Tadej Pogacar hoppa av tävlingen eftersom två lagkamrater i Team Emirates smittats av covid-19, detta trots att teamet var vaccinerat, skriver AP.

ARKIV: Emilia Fahlin om tuffa tiden: ”Funderade på om jag skulle komma tillbaka” (14 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet