Det blev ingen fullträff för Tobias Ludvigsson i dagens tempoetapp i Vueltan. Foto: TT.

Roglic kan ha avgjort Vueltan: ”Vi får se i Madrid”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vilodag var det dags för en flack individuell tempoetapp i Vueltan. Målet var beläget i den franska orten Pau där det svenska kungahuset Bernadotte härstammar från genom Karl XIV Johan. Primoz Roglic vann etappen och tog över den röda ledartröjan.

Roglic vann etappen med 25 sekunder före Patrick Bevin. Konkurrenterna om att vinna sammanlagt blev rejält distanserade i solskenet där cyklisterna startade med två minuters mellanrum. Strax före mål kom Roglic ifatt trean Miguel Angel ”Superman” Lopez efter att ha kört in två minuter.

Den ledande Nairo Quintana hade inte mycket att sätta emot och var över tre minuter efter Roglic. Till resultaten: Roglic leder nu med 1.52 före Alejandro Valverde.

Roglic fick redan nu frågan om han vunnit Vueltan.

– Det får vi se i Madrid (15 september). Vi får ta det dag för dag. I dag körde jag bara så fort jag kunde hela tiden, säger Roglic i Eurosports sändning.

Ludvigsson tappade efter tuff satsning

Den ende svensken i Vueltan, tempospecialisten Tobias Ludvigsson, gick ut hårt och var bra med till den första mellantiden efter 11,9 km men mattades betänkligt och skakade på huvudet när han åkte i mål i Pau efter 36,2 km i den blågula svenska landslagsdressen. Han slutade på 18:e plats, 2.17 efter Roglic. Ludvigsson var sexa till den första mellantiden efter att alla åkare hade passerat. 

I dagarna har ett par stora övergångar offentliggjorts mitt under den brinnande Vueltan. Totalledaren inför dagens etapp, colombianen Nairo Quintana, kommer att lämna spanska Movistar och gå till franska Arkea Samsic nästa säsong.

Team Ineos (före detta Team Sky), vars åkare vunnit varje Tour de France sedan 2015, har knutit årets Giro d'Italia-vinnare Richard Carapaz till nästa säsong. Ett superstall med Chris Froome, Geraint Thomas och Egan Bernal blir ännu vassare med ecuadorianen i laget. 

– Det är en fin möjlighet för mig att utvecklas som cyklist, säger Carapaz enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.