Sofia Mattsson. Foto: Bildbyrån

Sofia Mattsson brottas ett fjärde OS för att hon vill

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan blev det en bronsmedalj för Sofia Mattsson under OS i Rio. En medalj som ger henne lugn inför sitt fjärde OS.

– Jag känner att jag gör det mer med glädje, säger Mattsson till SVT Sport.

OS-medaljen i Rio satt fint i samlingen av mästerskapsmedaljer. Hon upplevde att en OS-medalj var ett krav, både från andra men inte minst från sig själv. Nu brottas hon för fjärde gången på ett OS, denna gång med mer självförtroende.

– Jag kan ändå känna en viss trygghet, att man på något sätt varit med om OS-karusellen tidigare. Att jag lite mer kan sitta lugnt i båten.

Brokig väg mot OS

Uppladdningen inför Tokyo-OS har minst sagt varit brokig, som för alla hennes konkurrenter. Hon hade nyss packat väskan för att åka på OS-kval våren 2020 när pandemin bröt ut i Europa med full kraft. Kvalet blev av ett år senare.

– Det har varit upp och ner och motivationen har inte alltid varit på topp. Jag har fått se det dag för dag, säger hon.

Om det blir 31-åriga Sofia Mattssons sista OS återstår att se, efter augusti är kalendern tom. En fortsatt satsning blir det helt enkelt om motivationen finns.

– Sedan jag har blivit mamma kan jag känna att min värld har blivit större. Det är lätt att idrottaren Sofia blir samma person som en själv. På något sätt inser man ju att idrott håller man på med främst för att det är roligt. Att det kanske inte var sådär på blodigt allvar som man tänkte att det var innan, säger hon.

I Sportspegeln 19.00 ikväll, söndag, i SVT1 ser ni ett reportage om Sofia Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.