Foto: SVT

Supertalangen ska leda Luleå till nytt guld

Uppdaterad
Publicerad

På lördag drar finalserien igång mellan Luleå och Alvik. Norrbottningarna är regerande mästare efter ha tilldelats SM-guldet ifjol när coronapandemin avbröt säsongen. Nu ska de vinna SM-guld på riktigt och det är en 18-årig supertalang som ska leda Luleå till en ny titel.

Hon blev utsedd till årets stjärnskott redan förra året men har tagit ytterligare kliv till i år. 18-åriga Matilda Ekh (fyller 19 på måndag) skulle egentligen spelat collagebasket i USA i år men pandemin gjorde att hon blev kvar ett år till i Luleå. Coachen Robin Sandberg ser henne som nästa stora basketstjärna i Sverige och är redan vid så ung ålder en av lagets viktigaste spelare nu när man nu går in i finalserien mot Alvik.

– Självklart har hon en väldigt stor betydelse för hur anfallet rullar på, egentligen allting börjar med henne, säger Robin Sandberg coach i Luleå basket.

Matilda själv har en lite mer ödmjuk inställning för sin betydelse.

– Jag tycker vår spets är vår bredd, man kan inte ta bort en spelare och stoppa hela laget utan tar man bort en spelare finns det alltid flera som kan göra poäng och spela försvar, säger Matilda Ekh.

Första finalen för Ekh

För ett år sedan avbröts säsongen innan slutspelet började på grund av coronapandemin. Luleå som då var serieledare tilldelades SM-guldet. I år tänker sig Matilda och Luleå att de ska spela hem det på riktigt.

– Det är mitt första slutspel och finalspel jag spelar så det ska bli jätteskoj att få spela en final, säger Matilda Ekh.

Du ser första finalen mellan Alvik och Luleå på lördag i SVT Play/SVT1 med start 13.55-15.55. Kommentator: Peter Jonsson och Elisabeth Egnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.