Hanna Öberg: ”Handlar inte bara om att äta mycket”

Uppdaterad
Publicerad

För OS-guldmedaljören Hanna Öberg är kosten en viktig del i elitsatsningen. För SVT Sport berättar hon hur hon äter en helt vanlig träningsdag.

Hon är skidskytten som gick från lovande talang till OS-hjälte på några få år. En vanlig dag under träningssäsong innehåller två träningspass – och fem mål mat.

– Det gäller att man fyller på energi kontinuerligt över dagen så att man inte bryter ner det man har försökt jobba upp, säger hon.

Hon trycker på att det som elitidrottare inte räcker att äta stora mängder mat.

– Många vet att vi måste äta mycket som idrottare, men det handlar inte bara om att äta mycket, man måste äta rätt saker vid rätt tidpunkt. Man behöver göra olika prioriteringar vid olika måltider, berättar hon.

Och det är något hon har jobbat med, och tagit hjälp av Sveriges olympiska kommitté, SOK, när hon har behövt vägledning i kostfrågor.

– Jag försöker se till att varje mål innehåller alla delar som jag behöver. Jag tycker att det är väldigt intressant vad man kan göra med maten.

En vanlig dag ser Hanna Öbergs matrutiner ut såhär:

Frukost

– Dagen börjar med en ordentligt frukost för att se till att man kan göra förmiddagspasset på ett bra sätt, utan att bli hungrig eller gå slut på energi. Se till att man får i sig kolhydrater, proteiner och fetter på ett så bra sätt som möjligt så att man kan tillgodogöra sig träningspasset på ett bra sätt.

Lunch

– Så snart som möjligt efter avslutat pass äter jag lunch.

Mellanmål

– Sen får man vila lite, sen är det mellanmål för att vara förberedd för dagens andra pass. Det målet är som en liten frukost.

Middag

– Sen är det middag direkt efter andra passet.

Kvällsfika

– Sist är det ett rejält kvällsfika innan jag går och lägger mig för att kunna stå mig hela natten utan att börjar bryta ner kroppen.

Se del ett och två i SVT Sports reportageserie Den vinnande maten.

Vad betyder kosten för idrottsprestationen? I veckan tittar SVT Sport närmare på elitidrottarnas tallrik i satsningen Den vinnande maten. Det handlar om idrottare som har lyckats – med helt olika metoder, men också vad som händer om man äter för lite. Du gärna dela med dig av dina tips och tankar kring kost och träning på motionärsnivå på svtsport.se. Hela serien finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer