SVT Sports experter Björn Ferry och Anders Blomquist. Foto: Bildbyrån

SVT-experterna oense om Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s längdexpert Anders Blomquist är kritisk till internationella anti-dopningsbyrån, Wadas, beslut att återinsätta den ryska anti-dopningsbyrån Rusada i organisationen. Björn Ferry däremot – är positiv.

Efter möte har i dag den Wada beslutat att återinsätta Rusada. Rusada som varit avstängda sedan november 2015.

SVT-experten Anders Blomquist är kritisk mot beslutet och menar att tilliten till den ryska organisationen fortfarande inte finns där.

– Jag blir förbannad. Även om om man delvis gått till mötes tycker jag inte att man alls känner sig säker i att man har bottnat i det här och att det är en organisation som är helt fri från påtryckningar och gör ett jobb som en antidopnings-byrå ska göra. Jag tycker det saknas väldigt mycket för det, säger Anders Blomquist.

Varför tror du att de väljer att återinsätta dem?

– Jättesvårt att säga. Jag vet egentligen inte, jag har inte den insynen, säger Anders Blomquist. Men det finns massor av mer saker man skulle vilja vara säker i.

Ferry väljer att lita på Wada

Vad skulle du behövt för känna dig trygg med att ha dem tillbaka?

– Det allra första kravet man måste ställa är att de övriga antidopnings-organisationerna känner att Rusada har uppnått det de ska. Om de är starkt kritiska som nu, ja tydligare signaler går väl inte att få?

En annan expert, skidskytte-experten Björn Ferry, är av en annan uppfattning.

– Det är väl klart att det är bra, så att det går att testa folk i Ryssland. Annars ska man ha ju ha folk som åker dit och sköter det. Och styrkan i det – att man ska få tillbaka de här proverna som finns kopplade till Moskva, säger Björn Ferry och fortsätter.

– Och verkligen gå till botten med dopningsfrågorna som varit. Hitta de som fuskat, sätta dit dem, fällda dem och ta tillbaka eventuella medaljer. Det är väl enda vägen.

”Tror inte ryssar har någon sämre moral”

Vad känner du kring tilliten till Rusada?

– Den är ju låg. Det är klart Ryssland har ju en dålig historia och att man inte litar på dem. Risken är stor, man måste kunna garanterna säkerheten för de aktiva.

Men i grunden litar du på Wadas beslut?

– Ja, det är ju en oberoende kommission som kommit fram till att det här är rimligaste vägen framåt. Det handlar ju bara om att det ska vara rätt människor på rätt platser. Jag tror inte ryssar generellt har någon lägre moral än några andra så därför måste det vara rimligt att hitta bra människor där – som kan jobba på ett ansvarsfullt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.