Tidigare kinesisk läkare hävdar att flera kinesiska idrottare vad inblandade i ett dopningprogram. Foto: TT.

Landslagsläkaren: ”Dopning var utbrett i Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kinesiska landslagsläkaren Xue Yinxian hävdar att mer än 10 000 kinesiska utövare var inblandade i ett statligt dopningprogram under 1980- och 90-talet.

– Alla medaljer som blev vunna av av kineser på 1980- och 90-talet bör dras tillbaka, säger han till den tyska TV-kanalen ARD.

Xue Yinxian, 79, arbetade som läkare för flera kinesiska landslag från 1970 till 1988 och berättade för första gången om dopningen i landslagen, när han flydde från landet 2012. Under lördagen tillade han ytterligare information om dopningen och berättade att det handlade om systematisk dopning, som var statligt finasierad.

– På 1980- och 90-talet var det en utbred dopning i kinesiska landslag. Medaljer i alla valörer togs på grund av dopning. Om du vägrade att dopa dig, så var du tvungen att lämna landslaget, säger han till ARD.

Unga atleter dopades

Yinxian berättar vidare att mer än 10 000 kinesiska idrottare var inblandade i dopningprogrammet, däribland flera ungdomar i elva års ålder.

– Det var till en början de yngsta idrottarna som brukade drogerna. De var bara elva år gamla och jag kunde inte göra något åt det, säger han.

”Försökte att tysta mig”

Yinxian fick därefter lämna sitt jobb, när han vägrade att behandla en gymnast med en förbjuden substans inför OS i Seuol 1988.

– De försökte att tysta mig. Efter att min man avled, så sökte de mig varje gång det var ett sportevenemang. Det var förbjudet att prata om det (dopning). Ibland ringde de mig fem på natten. Båda mina söner har förlorat sina jobb.

Den tyska TV-kanalen har försökt att nå landets olympiska kommié och Kinas idrottsminister, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.