Linda Hofstad Helleland är mycket kritisk mot hur organisationen Wada fungerar. Foto: TT Bild

Hård Wada-kritik från vicepresidenten

Uppdaterad
Publicerad

Hot, härskartekniker och folk som är mer upptagna av sin egen position än att hålla idrotten ren. Kritiken gäller Wada och kommer inifrån – vicepresidenten Linda Hofstad Helleland använder hårda ord i sin nya bok.
– De började frysa ut mig och undanhålla information för mig, säger hon till NRK.

Den 31 december avgår norskan Linda Hofstad Helleland  från posten i antidopningsbyrån Wada. Hon förlorade kampen om att bli ny president och kommer inte att fortsätta i organisationen, skriver nrk.no. Den senaste tiden har hon ägnat åt att skriva en bok om sina upplevelser och det är ingen smickrande läsning för Wada.

– De började frysa ut mig och undanhålla information för mig, säger hon till NRK. Sen blev det förlöjligande och till slut total isolering.

Boken innehåller påståenden om övervakning, beskyllningar om hemliga avtal och stora pengar som används till att avfärda kritisk granskning.

– Gapet mellan gräsrotsnivån och toppen av internationell idrott är milslång. Därför är det så viktigt att berätta om vad som sker inne i ett stängt system. Om toppen av idrotten får rätt att leva i det mörkret och beskydda varandra så är jag rädd att det kan ödelägga idrotten, säger Helleland.

”Vaga och falska anklagelser”

Wadas president Craig Reedie tillbakavisar anklagelserna.

– Det är nonsens. Det är vaga och falska anklagelser utan grund. Att komma med sådana påståenden är oansvarigt och kränkande. Jag menar att Helleland hade andra politiska motiv och ambitioner, skriver Reedie i ett mejl till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer