Rysk tränare: ”Vore jag tränare för ett annat lag hade jag också undrat”

Uppdaterad
Publicerad

Många ställer sig misstänksamma mot Ryssland efter den senaste tidens avslöjanden om systematisk dopning. Och misstron är befogad – säger den ryske landslagstränaren Markus Cramer till SVT Sport.

I dagarna kom den andra delen i McLarens rapport om rysk dopning. 1000 ryska idrottare i 30 olika sporter ska ha varit involverade i dopningshärvan.

Därefter har en rimliga reaktionen blivit än starkare misstro mot ryska idrottare. Och det är förståeligt, anser tysken Markus Cramer – som är huvudtränare för den största ryska träningsgruppen i längdlandslaget.

Vinterstudion

– Det är självklart att det finns frågor. Ingen vet ju egentligen vad det är som har hänt. Om jag vore tränare för ett annat lag skulle jag också undra, säger han till SVT Sport.

”1000 procent dopningfria”

Du är bergsäker på att ingen i ditt lag dopar sig i dag?

– Jag är 1 000 procent säker. Helt övertygad om det. Ta till exempel Alexander Legkov. Han jobbade oerhört hårt i fyra år för sin guldmedalj i OS i Sotji. Och då var han till exempel inte med i det ryska landslaget. Han och Tjernousov var på egen hand. De var inte på träningsläger i Ryssland. Och han testades många gånger.

Under Cramers vingar finns den ryske stjärnan Alexander Legkov. OS-guldmedaljör i Sotji – och sedan tidigare misstänkt för dopning.

Är Legkov orolig för att förlora sin guldmedalj?

– Ja, han känner pressen – och det är ju inte att undra på. Han har säger: ”Jag är helt ren, men jag vet ju inte vad som pågick runtom mig”. Det är en helt galen situation, särskilt för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet