Foto: TT

Wada-beslut kan påverka rysk OS-medverkan

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland hoppas ta ett kliv närmare deltagande i OS i Pyeongchang genom att få antidopningslaboratoriet Rusada godkänt av Wada. Men då krävs att ryssarna godkänner McLaren-rapporten i sin helhet.

– Och det kan bli svårt, säger idrottsministern Pavel Kolobkov till R-sport.

Ända sedan Richard McLaren i november 2015 presenterade de första upptäckterna om en omfattande och statsstödd dopning i Ryssland har det ryska antidopningslaboratoriet varit stängt. Framsteg har gjorts när det gäller det ryska antidopningsarbetet och den internationella antidopningsorganisationen har också lyft på några av sanktionerna och tillåter Rusada att samla in dopningsprover.

Men för att Wada vid sitt tvådagarsmöte i Seoul ska ta beslut om att lyfta alla sanktioner kvarstår två tunga krav på Ryssland – att Wada får tillgång till alla lagrade dopningsprover och all data som finns hos Rusada samt att Ryssland godkänner McLaren-rapporten i sin helhet.

– Det kan bli svårt eftersom de kräver ett ovillkorligt godkännande av McLaren-rapporten. Det kan vi inte acceptera eftersom den innehåller så många diskrepanser, säger Pavel Kolobkov till den ryska nyhetsbyrån R-sport, enligt AFP.

Putin beskyller USA

I fredags berättade Wada att man nyligen fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015.

”Den nya informationen förstärker vårt krav på ryska myndigheter att öppet acceptera utslaget (i McLaren-rapporten)”, säger Wada-ordföranden Craig Reedie i ett uttalande.

Svaret från Ryssland kom från presidenten Vladimir Putin, som i stället för att acceptera de nya uppgifterna, påstod att USA hittat på dopningsanklagelserna för att påverka nästa års ryska presidentval.

– Ryssland har aldrig och kommer aldrig, hoppas jag, ha ett system av statsstödd dopning så som vi har blivit anklagade för, sade Putin enligt AFP.

Beslut i december

Om Wada återinrättar Rusada som ett auktoriserat antidopningslaboratorium tar Ryssland ett stort steg närmare deltagande i OS i februari. I december ska Internationella olympiska kommittén (IOK) ta sitt beslut. IOK har redan beslutat att stänga av sex ryska skidåkare på livstid från medverkan i OS.

Enligt McLaren-rapporten har mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover de senaste åren, varav 95 vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.