Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson en vinnare på nytt – se klipp från tävlingen. Foto: Youtube/TT

Tove Alexandersson Europamästare i skidalpinism

Uppdaterad
Publicerad

Något under radarn blev Tove Alexandersson Europamästare i skidalpinism i Frankrike under gårdagen.

”Jag är glad över att att vara tillbaka och tävla i skidalpinism och EM som är det största målet med den här säsongen”, skriver 31-åriga Alexandersson på Instagram.

När SVT Sport når henne på mobilen i Flaine/Chamonix är det dålig täckning i området.

– Det var ett händelserikt lopp, som det brukar vara, med mycket variationer i höjdled och offpiståkning, säger Alexandersson som vann med 2,5 minuter ner till fransyskan Celia Perillat-Pessey.

Det internationella förbundet beskriver den första stigningen som ”kaotisk” när alla skulle fram. När väl Alexandersson tog sig fram i spets tittade hon aldrig bakåt.

Det var en återkomst i grenen för Alexandersson efter att ha fått förra säsongen spolierad av skada.

VM i skidorientering om två veckor

Samtidigt med vinsten i de franska alperna publicerade det svenska orienteringsförbundet truppen till VM i skidorientering i Ramsau, Österrike, om två veckor – utan att nämna något om EM-titeln i skidalpinism.

– Jag kommer att stanna kvar i Frankrike under EM och sedan är VM i skidorientering det stora målet innan orienteringssäsongen börjar i maj, säger den mångsidiga Alexandersson, som inte tävlat i landslaget i skidorientering på fyra år.

Tävlingarna i Flaine/Chamonix håller på till på fredag.

Hon ser inga moln på horisonten.

– Nej, kroppen känns bra och formen är också bra.

SVT sänder VM i skidorientering 23-24 januari på SVT Play/SVT1

Resultat EM i skidalpinism Flaine:

1) Tove Alexandersson, Sverige, 1.19.36

2) Celia Perillat-Pessey, Frankrike, + 2.37

3) Alba De Silvestro, Italien, + 4.00

Skidalpinism, eller skimo, är en skidsport där utövarna bestiger berg med skidor, för att sedan åka utför. Tävlingarna går vanligtvis runt en spårad bana, med branta inslag där skidorna bärs på ryggen. Sporten är populär i trakterna kring Alperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.