Travis Tygart, chef för Usada. Foto: TT

Wadas förslag möts av tung kritik

Uppdaterad
Publicerad

Wadas besked om att de tänker häva den ryska antidopningsbyrån Rusadas avstängning har lett till upprörda känslor i idrottsvärlden.
– Helt ärligt så stinker det här förslaget, säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån Usada till New York Times.

Sedan 2015 har den ryska antidopningsbyrån Rusada varit avstängt från den internationella antidopningsbyrån Wadas globala nätverk. Men i förra veckan öppnade Wada för att häva den ryska avstängningen.

Förslaget har emellertid mötts av massiv kritik från omvärlden.

– Helt ärligt så stinker det här förslaget, säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån Usada till New York Times.

– Wada har visat världen vilken typ av organisation den är – en som stöttar önskningar från en handfull administratörer över miljoner av rena aktiva idrottare.

Förslaget innebar också att den tidigare OS-guldmedaljören i jaktstarten i längdskidor 2002 hoppade av Wada i protest.

Inte uppfyllt skyldigheter

Senast i raden av kritiker är Inado, det samarbetsorgan som den svenska antidopningsverksamheten är knuten till.

”Alla förståndiga människor drar slutsatsen att Ryssland ännu inte uppfyllt sina skyldigheter gentemot den globala idrotten”, säger Inado i ett uttalande.

”Wada måste ta sina beslut baserat på en konsekvent tillämpning av principer och dess ledare ska inte enbart sträva efter att uppfylla en kraftfull nations vilja.”

Inga förberedelser

Enligt Inado vill idrottsvärlden att Ryssland ska återvända till internationellt tävlande så snart som möjligt ”men inte till vilket pris som helst”. Organisationen är mycket kritisk till att rekommendationen läggs på Wada-styrelsens bord i elfte timmen, utan att Wada-delegaterna fått en chans till att hinna förbereda sig på ett bra sätt.

Enligt granskningskommitténs förslag till Wada-styrelsen ska Rusada få starta verksamheten men vara tvungen att skicka vidare alla uppgifter för granskning av oberoende experter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer