• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Markus Robèrt åker skridskor med kite. OBS: Filmen är från ett annat tillfälle. Foto: Privat

Markus Robèrt åkte 111 km/h på skridskor – satte nytt världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Extremsportaren Markus Robèrt pressar gärna gränserna.

Tillsammans med sin träningskompis Robin Larsson drog de ut på sin lunchrast och satte ett nytt världsrekord i fartåkning med skridskor.

– Det är livsfarligt att inte ha två händer på bommen, säger Markus Robèrt till SVT Sport.

Se klipp när Markus Robèrt åker långfärdsskridskor med kite i spelaren ovan och hör honom berätta om hur farligt det kan vara.

Det var en helt vanlig arbetsdag när träningskompisen Robin Larsson ringde och var sugen på att dra ut på det frusna vattnet utanför Bosön och sätta fartrekord. Markus Robèrt var inte svår att övertala.

– Vi hade koll på vad det svenska rekordet var och kände att vi skulle ta det. Vi båda är i toppen vad gäller att vara snabbast på skridskor, så det var väldigt mycket en kamp mot varandra, säger Robèrt.

”Snabbaste någon stått på skridskor”

Till slut nådde de båda samma hastighet, 111 km/h, som mättes upp med gps-mätare.

– Målet var att komma över 110, vi sa att det vore roligt att vara först över 110. Det är också ett rekord som är snabbast på skridskor även utanför kite-sporten, att det är det snabbaste någon har stått på ett par skridskor.

Sedan var det alltså bara tillbaka till jobbet?

– Haha ja, precis. Jag jobbar som forskare så det var bara att återvända till min forskningsansökan. Vi sitter med en stor ansökan, det var inte superlätt att sänka pulsen och varva ner vid skrivbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.