Elvira Mårtensson, till höger, ingår i det svenska damlandslaget i värja. Foto: Bildbyrån/SVT

Internationella fäktförbundet kastar om i tävlingskalendern – med två veckors varsel: ”Galet”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att tillåta ryssar och belarusier att tävla igen rör till det inom fäktningen.

Nu har Internationella fäktförbundet flyttat det individuella OS-kvalet och Europamästerskapet till en tävling i Bulgarien som avgörs en vecka tidigare.

– Jag tycker att det är helt galet, om jag ska vara ärlig, säger Elvira Mårtensson till SVT Sport.

För fäktarna fungerar Europeiska spelen, som arrangeras 21 juni-2 juli i Polen, som EM men också som kval till OS både individuellt och i lag. Men i sista stund har det internationella fäktförbundet valt att flytta den individuella delen till en tävling i Bulgarien, redan den 16 juni.

De svenska fäktarna fick beskedet 1 juni, bara två veckor innan tävlingen.

– Med väldigt snabba ryck lägger man nu om den här tävlingsplaneringen, vilket blir väldigt problematiskt för oss, säger damernas förbundskapten i värja, Maria Elmfeldt Öhrskog.

”Rör till det jättemycket”

Landslagsfäktaren i värja, Elvira Mårtensson, håller med.

– Det rör till det jättemycket. Inte bara att toppa sin form, utan allt hemma också. Vi har ju jobb och plugg att sköta, säger hon.

Beslutet att flytta den individuella delen fattades eftersom Ryssland och Belarus får kvala till OS individuellt men inte i lag.

”Ingen skittävling”

För det svenska laget innebär beslutat att ett träningsläger i Polen i mitten av juni, som skulle ha fungerat som uppladdning inför Europeiska spelen, får ställas in.

– Planeringen börjar ju inte nu, utan har ju pågått hela säsongen. Det är helt galet att man bara kastar om planeringen när det är EM det handlar om, det är ingen skittävling utan en av de största på hela året som också gäller som OS-kval. Det är mycket som står på spel, säger Mårtensson.

SE OCKSÅ: Därför är det kaos inom fäktningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internationella fäktförbundet vet inte om det får ihop alla OS-kvaltävlingar, säger Otto Drakenberg, ordförande i det svenska fäktningsförbundet. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.