Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg förklarar förvirringen Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Ber om ursäkt efter missen: Svenska fäktare stoppas inte

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen spreds Svenska fäktförbundets uttalande om att svenska fäktare kommer att stoppas från att delta i tävlingar där ryska eller belarusiska fäktare deltar.
Det visade sig inte stämma.
– Det är vår miss och det ber jag om ursäkt för, säger fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg till SVT Sport.

Samtidigt som fler och fler idrotter just nu öppnar för ryska och belarusiska deltagare spreds på torsdagsförmiddagen uppgifter om att Svenska fäktförbundet stoppar aktiva från att delta i samma tävlingar som ryska och belarusiska fäktare.

”Svenska fäktförbundet har tagit beslut att fäktare som representerar Sverige inte ska delta i tävlingar på nordisk, europeisk eller internationell nivå som tillåter deltagande av Ryska Federationen eller Republiken Belarus, vare sig som individ eller lag.”, stod det i ett uttalande som fanns på förbundets hemsida.

SVT Sport ringde då upp Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg för att styra upp en intervju.

”Följer RF:s riktlinjer”

Strax efter lunch hände något oväntat: Då uppdaterade fäktförbundet uttalandet och förtydligade att de inte bojkottar några tävlingar.

”Svenska fäktförbundet följer RF:s riktlinjer och bojkottar inte FIE- eller EFC-tävlingar. Förbundet respekterar och stödjer de beslut om deltagande som fattas av de aktiva”, skriver de.

Anledningen till förvirringen var att en artikel som skrevs i mars 2022 fått ny spridning.

”En administrativ miss från vår sida”

– Det var en administrativ miss från vår sida. I samband med krigsutbrottet för ett år sedan var vi tydliga med att svenska fäktare inte kommer att delta i tävlingar med ryssar och belarusier. Det stämde ända till IOK och det internationella fäktförbundet för ett par veckor sedan ändrade sig och då borde vi ha ändrat på vår hemsida, säger Drakenberg till SVT Sport i en personlig intervju i centrala Stockholm.

Svenska fäktförbundet är noga med att understryka att man inte kommer att göra någon bojkott på egen hand.

– Vår huvudprincip är att följa Riksidrottsförbundets linje som säger att svenska förbund inte gör enförbundsbojkotter utan vi kommer att följa EU:s och FN:s sanktionsbestämmelser, säger Drakenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.