Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tar Drakenberg emot Sportspegelpriset 2023 för sina insatser för svensk idrott Foto: SVT/Bildbyrån

Otto Drakenberg får Sportspegelpriset 2023

Uppdaterad
Publicerad

Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg får Sportspegelpriset 2023.

I motiveringen sägs bland annat att Drakenberg ”aldrig varit rädd för att stå upp för svenska demokratiska värderingar”.

– Jag står här i tacksamhet kring vad idrotten har lärt mig om den inre kompassen, som inte pekar ut vägen men riktningen. Den vi håller på att förlora när idrott för alla blir till idrott för vissa, säger han i sitt tacktal.

På Internationella fäktförbundets kongress 2022 försökte flera ledamöter tysta svenska förbundets ordförande Otto Drakenberg när han ifrågasatte lämpligheten i att lägga ett kommande mästerskap i Saudiarabien.

– Kommer HBTQ-fäktare att vara välkomna? Vilka restriktioner kommer att gälla för de kvinnliga deltagarna? försökte Drakenberg fråga samtidigt som kongressdeltagare högljutt störde svenskens tal.

Idrott och politik

Efteråt spreds ett klipp från kongressen och Drakenberg fick stöd från många olika håll.

Han själv menar att agerandet nu, ett drygt år senare, har fått viss effekt. På den senaste kongressen i november upplevde han att klimatet förändrats något.

– En del av de som satt tysta i fjol kom fram till mig och sa att de tänkt om. Och vid öppningstalet lästes det upp att alla måste ges möjlighet att tala till punkt. Det var bara några exempel på att jag upplever lite islossning på vissa håll, säger Drakenberg till SVT Sport.

Nu tilldelas han Sportspegelpriset för sitt agerande.

”Han tog av sig sin sko, dunkade den i talarstolen, höjde rösten och krävde att få tala till punkt” lyder motiveringen.

– Fäktning var min grej och Bela hette tränaren som formade mitt liv som idrottare och ledare. 30 år senare står jag här i tacksamhet kring vad Bela och idrotten lärt mig om den inre kompassen, som inte pekar ut vägen men riktningen. Den riktningen som vi håller på att förlora där idrott för alla förkryms till idrott för vissa. Tack alla ni som tycker att vi ska stå upp för våra värderingar, även utomlands, säger Drakenberg i sitt tacktal.

Sportspegelpriset har delats ut sedan 1998.

ARKIV: Här försökte kongressdeltagare tysta Otto Drakenberg:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de uppseendeväckande bilderna från Internationella fäktförbundets kongress. Foto: Ana Valero-Collantes, vice ordf Svenska fäktförbundet/Bildbyrån

SPORTSPEGELPRISET 2023

Här är motiveringen:

Otto Drakenberg har aldrig varit rädd för att stå upp för svenska demokratiska värderingar i internationella sammanhang.

Först tog han fajten med Internationella fäktningsförbundet (FIE) och dess dåvarande ordförande, tillika oligarken och Putin-vännen Alisjer Usmanov. I februari 2023 blev han omskriven i hela världen. I stället för att tystna när FIE-kongressen högljutt protesterade mot att han ville diskutera vilka garantier kvinnor och HBTQ-tävlande kunde ges under ett VM i Saudiarabien, tog han av sig sin sko, dunkade den i talarstolen, höjde rösten och krävde att få tala till punkt.

Otto Drakenbergs samvete krävde att han stod upp för demokrati, svenska värderingar och mänskliga rättigheter. För det tilldelas han Sportspegelpriset 2023.

Det här är Spegelpriset:

Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott.

Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet