Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Otto Drakenberg: ”Vi måste få med oss de andra västländerna”

Sverige anmäler Internationella fäktförbundet till IOK

Uppdaterad
Publicerad

Otto Drakenberg tystades när han ville diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024.

Nu har Svenska fäktförbundet anmält det internationella fäktförbundet till IOK.

– Min förhoppning är att det här är början till slutet på den nuvarande regimen, säger Drakenberg, ordförande i Svenska fäktförbundet, till SVT Sport.

Tidigt i morse lämnade Svenska fäktförbundet in sin anmälan till Internationella olympiska kommitténs visselblåsartjänst. Anmälan mot det internationella fäktförbundet gäller både att Otto Drakenberg tystades ner på en kongress i november samt att Saudiarabien tilldelades kadett- och junior-VM 2024.

– Internationella fäktförbundet har under den här kongressen brutit mot två av den olympiska rörelsens grundläggande principer. Den ena handlar om att man ska ha rätt att tala och uttrycka sig på möten och den andra att man bara ska tilldela mästerskap till länder där man som förbund har säkerställt att demokratiska rättigheter kommer respekteras, säger Otto Drakenberg till SVT Sport.

Idrott och politik

Hoppas på besked innan sommaren

Han tror och hoppas att anmälan leder till att fler länder i idrottsvärlden följer efter och vågar ifrågasätta tveksamma beslut och beteenden. 

– Jag tror att en framgångsrik utredning av det här ärendet kommer göra att framtida kongresser kommer ske på rätt sätt, att det blir högre i tak. Och min förhoppning är att det här är början till slutet på den nuvarande regimen som leder Internationella fäktförbundet genom dolda avtal, ekonomiskt dåliga beroenden och annan typ av korruption.

Drakenberg hoppas på ett besked i ärendet innan sommaren.

– Vår sak som vi anmäler och våra bevis, som är väldigt uppenbara, tycker jag är av den typen att ärendet borde hanteras skyndsamt. Jag hoppas på besked innan sommaren, men jag vet inte hur de jobbar. Jag har aldrig anmält mitt förbund tidigare.

Varit tyst från Internationella förbundet

Sedan videon där Drakenberg tystas publicerades i media har reaktionerna varit många.

– Reaktionerna i Sverige har varit helt överväldigande och nästan alla har varit väldigt positiva. Internationellt har det varit helt tyst, säger Drakenberg.

SVT har vi flera tillfällen försökt att få kontakt med Internationella fäktförbundet men utan att lyckas. Inte heller Drakenberg har diskuterat beteendet på kongressen med någon i det internationella förbundet.

– Det enda kontakten vi har haft sedan novembermötet har varit att de återkommit på de frågor jag ställde av ekonomisk art. I övrigt har det varit helt tyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet