Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Ukrainsk fäktningsstjärna diskad i VM efter att ha vägrat skaka hand med en rysk motståndare

Uppdaterad
Publicerad

Fyrfaldiga VM-mästaren Olha Charlan, Ukraina, diskades efter att hon vägrade skaka hand med den ryska motståndaren Anna Smirnova.

– Jag kan inte tänka mig ett scenario där jag skulle göra det (skaka hand), sa hon enligt TT.

Fäktaren Olha Charlan vann klart med 15-7 över Anna Smirnova från Ryssland, som tävlade under neutral flagg.

Men efter mötet sträckte Smirnova fram handen, då vägrade Charlan att skaka hand. Smirnova vägrade sedan lämna pisten och satt kvar i 50 minuter vilket fördröjde hela tävlingen. Charlan fick sedan ett svart kort, vilket innebar att hon blev diskad från tävlingen. Smirnova åkte också ut, enligt NBC.

Svenska fäktförbundets ordförande kritik: ”Helt emot det”

Enligt reglementet måste man skaka hand efter en match. Under pandemin var det okej att sträcka fram vapnet, men det godtas inte längre berättar Otto Drakenberg, ordförande för det svenska fäktförbundet, samtidigt som han kritiserar FIE (Internationella fäktförbundet).

– Jag har sympati för hennes beslut. Hon möter en ryska som inte har tagit ställning mot anfallskriget mot Ukraina. Jag är inte säker på att jag skulle klara av att skaka hand med en angripare efter en genomförd match. Problemet är att det är en konsekvens av FIE:s beslut att välkomna in ryssar och belarusier in i fäktgemenskapen, säger han och fortsätter:

– Vi i Sverige är helt emot att släppa in dem, vilket vi också gjorde väldigt tydligt under den senaste kongressen där beslutet togs.

Vad tycker du om att Smirnovas agerande?

– Min syn på det är att hon inte bara utnyttjade situationen, men att hon dessutom ska få bort en viktig konkurrent. Charlan är en av världens bästa fäktare, det här är ett smidigt sätt att bli av med en motståndare genom att använda regelboken. Jag tycker att det är osnyggt.

– Det var tre månader sen beslutet fattades att släppa in ryssar och belarusier i fäktgemenskapen. Men processen slutar inte här. Vi från svensk fäktning kommer inte att ge oss. Vi kommer att använda förnyade krafter att få internationell fäktning att förstå att det här måste vi sätta stopp för i god tid innan OS i Paris, så vi inte får fler typ av dessa hemska exempel.

Fäktningsförbundets ordförande: ”Jag har stor sympati”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.