Algotsson Ostholt hoppas på VM: ”Skulle vara väldigt kul”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13:00 idag presenteras de ryttare som ska representera Sverige under VM i Tryon i september. En av dom som hoppas på en VM-biljett är OS-silvermedaljören i fälttävlan Sara Algotsson Ostholt.

– Det skulle betyda väldigt mycket. Jag har ju faktiskt inte lyckats rida ett VM än i mitt liv, bara unghäst-VM. Så det skulle vara väldigt kul att få göra det med Wega, säger Algotsson Ostholt till SVT Sport.

Att Sara Algotsson Ostholt nu är VM-aktuell med Wega, silverhästen från OS i London, är en sensation. 2016, fyra år efter OS-silvret, meddelade Sara att Wega skulle pensioneras från tävlingsbanorna på grund av en skada.

Hösten 2017 gjorde de comeback i en tvåstjärnig tävling i Tyskland men en storsatsning var det inte tal om, men sakteliga har ekipagets plan ändrat inriktning och tanken på ett VM-kval växte fram.

 – Sen skapas det nya drömmar och nya mål som inte fanns där riktigt alls i vintras. Men ju mer i form hon har kommit – desto mer säker har jag blivit på att det nog är rätt väg jag kör på, säger Sara Algotsson Ostholt som i början på Juli vann den tre stjärniga klassen i Polska Strzegom och samtidigt VM-kvalade .

30 juli, läs idag, presenteras det svenska VM-laget, vad skulle det betyda om du och Wega fick en av dom VM-biljetterna?

 – Ja det skulle faktiskt vara väldigt, väldigt roligt nu när Wega är tillbaka och känns att hon är i väldigt fin form. Jag tror även vi kan slipa till lite detaljer så hon kommer bli ännu finare de närmaste veckorna, berättar Sara och fyller i.

 – Det skulle betyda väldigt mycket för jag har ju faktiskt inte lyckats rida ett VM än i mitt liv, bara unghäst-VM. Så det skulle vara väldigt kul och få göra det tillsammans med Wega, berättar Sara Algotsson Ostholt som i meritlistan sedan tidigare bland annat har ett OS-silver individuellt och två EM-silver i lag.

Uppmärksammad comeback

Silverduons oväntade comeback och resultat på toppnivå har gett eko i ridsportvärlden och skapat förhoppningar om en mästerskapscomeback inför dagens uttagning.

 – Vi kommer inte att ta ut Wega för att alla hoppas på det. Vi kommer att ta ut det laget som vi tror kommer att ta oss till målet som , förutom att ta medalj, är att vara bland de sex bästa lagen för att kvala till OS, säger Fredrik Bergendorff förbundskapten i fälttävlan till SVT Sport.

 – Om Sara och Wega kommer att vara ett av de fem ekipage som åker till VM är det för att de passar in när pusslet av resultat, form, veterinärt läge och flera andra komponenter är färdiglagt.

Svenska Ridsportförbundet skickar deltagare och lag till fem av grenarna i det samlade Ryttar-VM 2018: hoppning, dressyr, fälttävlan, distansritt och para-dressyr.

Den svenska VM-truppen presenteras kl 12:55 på en presskonferens som direktsänds i SVT Play.

Ryttar-VM 2018, FEI World Equestrian Games i Tryon, North Carolina USA, invigs den 11 september och avslutas söndag 23:e september då den individuella hoppfinalen avgörs.

SVT sänder flera av grenarna under VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.