Foto: SVT

Mäktig EM-terräng: ”Svåraste EM-banan i modern tid”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen avgörs EM-terrängen – med ny starttid 13.50 på grund av kraftigt regn.

Det blir ett rejält kraftprov för både ryttare och häst.

– Det är den svåraste EM-terrängen i modern tid. Dels handlar det om underlaget tillsammans med den kuperade bansträckningen och att det är både stora och tekniska hinder, säger SVT:s expert Lars Christensson.

EM-terrängen rids kring det statliga stuteriet i Haras du Pin i Frankrike som även stod värd för terrängmomentet under VM 2014. Bandesigner Pierre Le Goupil har fått uppdraget att designa terrängbanan under OS i Paris nästa år. 

– Jag tycker att det är väldigt vackert. Omgivningen och naturen har man fångat upp väldigt väl i banan som är väldigt estetiskt tilltalande, säger SVT:s expert Lars Christensson och fortsätter. 

– Man får såklart en indikation kring den här banbyggarens filosofi och sätt att bygga hinder. Samtidigt är det viktigt att understryka att området i Versailles där ridsporten kommer avgöras under OS har en helt annan topografi.

24 hinder 

På grund av kraftigt regn har arrangören valt att korta dagens bana.

Terrängmomentet kommer i dag bestå av 24 hinder och 34 språng och banan mäter 5 800 meter. Optimaltiden är satt till 10 minuter och 11 sekunder och rids i ett tempo på 570 meter/minut.

– Ryttarna står inför en stor utmaning där det gäller att känna sin häst och disponera hästens krafter på rätt sätt på den 5 800 meter långa banan i kuperad terräng och med sugande underlag. Det är dels ett uthållighetstest och med banans tekniska utmaningar gäller det att rida med enormt fokus och god precision och överblick hela vägen in i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.