Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige avancerade – sjua inför terrängen: ”Alla har gjort en jättebra insats”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige avancerade i lagtävlingen under EM:s andra dag och är sjua inför terrängmoment.

– Jag tycker att alla har gjort en jättebra insats, säger Sara Algotsson Ostholt till SVT Sport.

Sverige låg på en åttondeplats inför dagens dressyr. Amanda Staam, tredje ryttare i det svenska laget, mästerskapsdebuterade på seniornivå med 66,75% i dressyren, vilket ger 33,3 straffpoäng. Staam som tävlar med sin egen uppfödning Corpouet AT var inte helt nöjd.

– Det känns sådär, det var inte riktigt den starten vi hade hoppats på. Han blev lite skrämd på framridningen och sen hade jag svårt att få honom att slappna av, säger Staam.

Direkt efter avklarad dressyr blickade hon istället mot morgondagen. 

– Det ska bli jätteroligt. Det ser stort och välbyggt ut. En hel del tekniska frågor väldigt svängigt och backigt, men vi känner oss väldigt laddade att ta oss an utmaningen.

Aldrig sett så mycket publik

Sara Algotsson Ostholt och hennes Dynamit Jack avslutade för Sverige. Den 10-åriga valacken gör mästerskapsdebut och kände av den speciella atmosfären.

– Han har aldrig sett så mycket publik så han blev väldigt spänd, jag undrade lite hur jag skulle lyckas göra ett dressyrprogram över huvud taget kan jag säga, berättar Alogotsson Ostholt.

Duon fick 67,70%, 32.3 straffpoäng och en 25:e plats individuellt.

– Att han i sitt första mästerskap var så ridbar därinne betyder att han är kommunicerbar och jag hoppas han hade en bra upplevelse. Jag är jättenöjd med delarna som var bra och det andra får vi öva vidare på helt enkelt. 

Sverige sjua

Sverige avancerade i och med dagens resultat till en sjunde plats i nationstävlingen. Sverige står just nu på 98.9 straffpoäng.

– Det är ingen dressyrtävling det kan jag säga. Det är rejält svårt, det är många kombinationer som kräver både balans, mod, styrka, kvickhet uthållighet, säger Algotsson Ostholt och fortsätter. 

– Banan är väldigt kuperad dessutom och varje enkelhinder är faktiskt inte bara ett återhämtningshinder utan även det är svårt och stort. Det är en stor utmaning för alla ryttare, inte bara det svenska laget utan för alla.

Storbritannien leder på 67.1 straffpoäng, Tyskland tvåa och Belgien trea. Individuellt leder tyska stjärnan Michael Jung före britterna Rosalind Canter och Tom Mcewen. Lina Forsberg, som tävlar individuellt, är bästa svensk i totalen på en 16:e plats.

Fullständig resultatlista

Följ Terrängmomentet direkt i SVT lördag 12/8

SVT dirkektsänder från EM i Fälttävlan under helgen.

12 augusti:

11.50-16.30 SVT2/Play Terrängritt

13 augusti:

11.20-12.35 SVT2/Play Banhoppning

13.50-15.35 SVT2/Play Banhoppning

Programledare och kommentator: Maria Wallberg

Reporter: Malin Larsson

Expert: Lars Christensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.