Foto: TT Nyhetsbyrån

Putin försvarar Blatter – attackerar USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera högt uppsatta Fifa-delegater anklagas för korruption och pengatvätt via amerikanska banker. Nu går Vladimir Putin till attack mot USA som han påstår försöker stoppa Blatter från omval. – Det här är ännu ett skamlöst försök, säger den ryske presidenten.

Det har stormat rejält kring Fifa och Sepp Blatter. Men nu rider den ryske presidenten ut till hans försvar och riktar samtidigt hård kritik mot amerikanerna.

– Det här är ännu ett skamlöst försök (av USA) att tvinga på sina lagar på andra länder. Det verkar väldigt konstigt. Arresteringarna skedde på begäran av USA, säger Vladimir Putin.

”Försöker stoppa Blatter”

Han säger också att tidpunkten för gripandena i Zürich var ett ”klart försök” att stoppa Blatter från att bli omvald och att han har Rysslands stöd.

– Jag har inga tvivel. Det här är ett klart försök att stoppa Mr Blatter från att bli omvald som president för Fifa, vilket är ett oerhört brott mot regelprinciperna för internationella organisationer.

– Den amerikanske åklagaren, som våra medier har rapporterat, har redan sagt att Fifa-delegaterna har begått ett brott. Som om att åklagaren inte vet något om principen om oskyldig före dömd, säger Vladimir Putin.

”Olaglig förföljelse”

Presidenten ifrågasatte även USA:s rätt att begära Fifa-delegaterna utlämnade och hänvisade till fallen med förre amerikanske underättelseofficeren Edward Snowden och WikiLeaks grundare Julian Assange.

– Tyvärr, våra amerikanska partners använder sådana metoder för att nå deras egna själviska mål genom att olagligt förfölja personer. Jag utesluter inte att det är så i fallet med Fifa, det är på exakt samma sätt, säger Vladimir Putin.

Ryssland vann rätten att arrangera fotbolls-VM 2018 under Blatters överinseende. Beslutet 2010, tillsammans med det som gav Qatar VM 2022, är det som granskas i den schweiziska förundersökning som landets åklagare startat parallelt med den amerikanska aktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FIFA

Mer i ämnet