Foto: Bildbyrån

Skrällen: Parma-spelaren Riccardo Gagliolo i EM-kvaltruppen

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Janne Andersson har tagit ut truppen till EM-kvalmötena med Malta och Spanien den 12:e respektive 15:e oktober. Den stora skrällen: Parma-backen Riccardo Gagliolo.

– Jag är hedrad över att bli uttagen i landslaget, säger han till SVT Sport.

– Det här var en överraskning. Jag är väldigt glad och stolt! Det är en stor ära att ha blivit uttagen till svenska landslaget. Det är något jag har drömt om i flera år, säger 29-åringen i en kommentar till Sportbladet.

Riccardo Gagliolo, vars mamma är från Njurunda utanför Sundsvall, har både svenskt och italienskt pass. Efter en fin säsongsöppning, där 29-åringen startat i samtliga fem serie A-matcher och dessutom gjort ett mål, får han nu för första gången chansen i det svenska landslaget.

EM-kval fotboll

– Jag är hedrad över att bli uttagen i landslaget, säger han till SVT Sport.

Janne Andersson har gillat det han sett av 29-åringen under hösten i Serie A.

– En rejäl fotbollsspelare med en bra vänsterfot som har spelat mycket i Parma där han är i princip ordinarie, en mittback egentligen som nu får spela vänsterback.

– Det ska bli spännande att se honom i vårt sätt att spela. Den här gången bedömer vi att han är så bra att han ska vara med, fortsätter Andersson.

Skador på vänsterbackspositionen

Ludwig Augustinsson, som tidigare varit given på vänsterbackspositionen, opererades i slutet av augusti och är inte spelklar. Nu är Gagliolo uttagen som vänsterback, trots att han spelar mittback i klubblaget Parma. Att få spela för Sverige har länge varit en dröm för honom.

– Det har jag alltid sagt. Hade Janne Andersson ringt mig hade jag tackat ja. Det hade varit en dröm för hela familjen, även för mamma, mormor och morfar, har Gagliolo tidigare sagt till SVT Sport.

Värt att notera i övrigt är att mittfältaren Jimmy Durmaz inte är uttagen, medan Ken Sema är tillbaka igen. Även Malmö FF-spelaren Oscar Lewicki är tillbaka i landslagstruppen för första gången sedan januariturnén 2018.

EM-kvaltruppen

Målvakter:

Robin Olsen, Cagliari, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn.

Försvarare:

Pierre Bengtsson, Köpenhamn, Mikael Lustig, Gent, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle, Riccardo Gagliolo, Parma

Mittfältare och anfallare:

Sebastian Andersson, Union Berlin, Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Emil Forsberg, Leipzig, Albin Ekdal, Sampdoria, Alexander Isak, Real Sociedad, Sebastian Andersson, Union Berlin, Marcus Berg, Krasnodar, John Guidetti, Alavés, Muamer Tankovic, Hammarby, Oscar Lewicki, Malmö FF, Ken Sema, Udinese.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet