De danska spelarna tränade i Dragör i utkanten av Köpenhamn under gårdagen. Foto: TT.

12.00 sista danska tidsfristen

Uppdaterad
Publicerad

Den sista danska deadlinen för att få till stånd VM-kvalmatchen mot Sverige i Göteborg går ut klockan 12.00 i dag.

Sent i går kväll höll det danska fotbollsförbundet, DBU, och spelarföreningen som företräder damlandslaget förhandlingar för att lösa den utdragna konflikten, en konflikt som hotar VM- kvalmatchen Sverige-Danmark på fredag.

Enligt danska TV2 återupptogs förhandlingarna klockan 09.00 i dag.

VM-kval fotboll

12.00 måste spelarna ha blivit anmälda

Enligt DR.dk är deadline satt till 12.00 i dag. Då måste DBU ha anmält de spelare som ska delta i matchen. Sker inte det så kan matchen officiellt ställas in av Uefa.

Uefa följer utvecklingen men kommer inte att gå in i händelseförloppet förrän eventuellt på fredag. Det har spekulerats i att det danska straffet för en utebliven match kan bli en 0-3-förlust eller att laget diskas från hela kvalet. 

Det handlar konflikten om:

Förhandlingarna mellan DBU och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.

Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.

Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640 000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har. Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet