Gerhardsson motiverar varför Rytting Kaneryd och Zigiotti Olme är tillbaka. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Här är Sveriges VM-kvaltrupp mot Irland

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 oktober möter Sverige Irland borta i VM-kvalet. Kosovare Asllani missar matchen på grund av skada.

En som däremot är tillbaka är Johanna Rytting Kaneryd som petades från OS-truppen.

Kosovare Asllani ådrog sig en ligamentskada i slutet av september när hon spelade med Real Madrid och bedömningen är att hon inte är uttagningsbar till den kommande landslagssamlingen.

Två namn som däremot är tillbaka i truppen är BK Häckens duo Johanna Rytting Kaneryd och Julia Zigiotti Olme, som båda inte fanns med i sommarens OS-trupp.

Damlandslaget i fotboll

– Dels presterar de bra och dels är det spelare som har varit på gränsen där de ibland har fallit ifrån i det sista beslutet. I nuläget presterar de bra och  spelar bra matcher. Några i allsvenskan men framför allt i Champions League, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Flera spelare har dragits med skavanker den senaste tiden. Bland annat Nathalie Björn och Magdalena Eriksson. Björn har missat de senaste ligamatcherna med Everton och Eriksson byttes ut i Chelseas ligamatch mot Leicester i helgen med en lindad fot.

– Vår bedömning av de uttagna är att de ska kunna spela mot Irland. Sen vad som händer framöver får vi se. Vår bedömning av de uttagna är att de ska kunna spela mot Irland. Sen vad som händer framöver får vi se, säger Gerhardsson.

Den 21 oktober möter Sverige Irland borta i VM-kvalet och fem dagar senare möter man Skottland på bortaplan i en träningslandskamp. Och startelvan kommer att se olika ut i de båda matcherna.

– Vi kommer inte spela med samma lag i alla fall. Det finns spelare som behöver visa att man håller landslagsnivå. Nummer ett är Irlandsmatchen och efter det får vi ta tag i det och titta på vilka som ska spela mot Skottland. Men en del förändringar kommer det bli.

Här hela presskonferensen igen

Truppen mot Irland och Skottland

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atlético Madrid), Zecira Musovic (Chelsea).

Backar: Jonna Andersson (Chelsea), Nathalie Björn (Everton), Magdalena Eriksson (Chelsea), Nilla Fischer (Linköping), Hanna Glas (Bayern München), Amanda Ilestedt (PSG), Emma Kullberg (Häcken), Elin Rubensson (Häcken)

Mittfältare/Anfallare: Filippa Angeldahl (Manchester City), Hanna Bennison (Everton), Anna Anvegård (Everton), Stina Blackstenius (Häcken), Rebecka Blomqvist (Wolfsburg), Filippa Curmark (Häcken), Lina Hurtig (Juventus), Sofia Jakobsson (Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby), Fridolina Rolfö (Barcelona), Johanna Rytting Kaneryd (Häcken), Olivia Schough (Rosengård), Caroline Seger (Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Häcken).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet