Ethan Nwaneri byter av Fabio Vieira och skriver historia i Premier League som yngst någonsin. Foto: Bildbyrån

15-åring hoppade in för Arsenal – yngst någonsin

Uppdaterad
Publicerad

I den första tilläggsminuten borta mot Brentford bytte Arsenal in 15-årige Ethan Nwaneri. Därmed blev han yngst någonsin i Premier League.

Nwaneri med nummer 83 på ryggen är 15 år och 181 dagar. Det tidigare rekordet  hade Fulhams Harvey Elliott som var 16 år och 30 dagar när han gjorde sin debut 2019.

– Jag gick på magkänslan. Jag fick en bra känsla när jag träffade pojken och gillade vad jag såg, säger tränaren Mikel Arteta enligt BBC.

Matchen var redan avgjord och det stod 3-0 till Arsenal, vilket matchen slutade, när bytet gjordes på Gtech Community-stadion. Nwaneri bytte av portugisen Fabio Vieira, värvad från Porto, som gjorde sin första match från start i Premier League, ett skott utifrån som gick in via den högra stolpen, som betydde 3-0.

– Det var kanske Arsenals bästa match den här hösten och som kronan på verket fick Mikel Arteta byta in en 15-åring och bli ihågkommen som en tränare som satsar på yngre spelare, säger Viaplays expert Martin Åslund.

När han byttes in sjöng Arsenal-fansen ”Han ska gå i skolan i morgon”, vilket dock inte stämmer då dessa är stängda på grund av drottning Elizabeth II:s begravning. Före matchen hedrades hennes minne. 

Han gjorde sin första träning med A-laget först under gårdagen.

Arsenal kontrollerade matchen efter 1-0-målet i den 17:e minuten. Det var total dominans.

Premier League

Brentford logo

Brentford

0 - 3

Arsenal logo

Arsenal

Gtech Community Stadium, London
Publik: 17122
Domare: David Coote

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.