17-åring frälste Brommapojkarna i första kvalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Brommapojkarna har ena foten i allsvenskan.

Det står klart sedan 17-årige supertalangen Jack Lahne frälst laget med matchens enda mål i den första kvalmatchen mot AFC Eskilstuna.

– Nu är det bara att göra samma sak som i dag men ännu bättre hemma, säger Lahne till C More.

Jack Lahne var ett av allsvenskans stora utropstecken i slutet av säsongen. 17-åringen verkar vilja fortsätta på samma spår till nästa år.

Det räckte med tolv minuter i den första kvalmatchen mellan Brommapojkarna och AFC Eskilstuna innan talangen kunde göra matchens enda mål och skicka sitt lag nära ytterligare en säsong i högstaserien.

Hemmafördel i returen

Den vindsnabbe anfallaren, som gjorde fyra mål i allsvenskan 2018, kom fri efter en fin passning av lagkamraten Kristján Finnbogason och lade in bollen under italienske stjärnmålvakten Gianluca Curci.

– Det var jättehärligt att göra mål i dag, nu är det bara att göra samma sak som i dag men ännu bättre hemma, säger Lahne till C More.

Resultatet betyder att Brommapojkarna tar ett jättesteg mot fortsatt allsvenskt spel. I den avgörande kvalmatchen på söndag spelar nämligen de rödsvarta på hemmaplan.

Nickade i stolpen

Det var även bortalaget som inledde starkast i Eskilstuna. Lahne vållade tidigt stora problem för hemmalagets försvar och såg flera gånger ut att kunna utöka ledningen.

I den andra halveken skiftade dock matchbilden över till hemmalagets fördel, som i slutet av matchen pressade hårt för en kvittering. Närmast mål kom dock bortalaget, som bara var centimeter från att utöka ledningen i minut 82 när Philip Hellquist nickade i stolpen framför ett vidöppet mål.

– Vi skapar fyra-fem bra chanser och vi kunde ha gjort mål i dag, men hade inte tillräckligt skärpa i avsluten. När vi spelar mot ett så här bra motstånd så gäller det att ha lite mer tålamod, så vi behöver förbättra det till nästa match, säger Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic till C More.

Kval till Allsvenskan

AFC Eskilstuna logo

AFC Eskilstuna

0 - 1

IF Brommapojkarna logo

IF Brommapojkarna

Tunavallen, Eskilstuna
Publik: 3465
Domare: Stefan Johannesson

Så har de senaste årens kval slutat:

2017: Trelleborgs FF-Jönköpings Södra 2–0 (hemma), 1–1 (borta)

2016: Halmstad-Helsingborg 1–1 (h), 2–1 (b)

2015: Falkenberg-Sirius 2–2 (b), 1–1 (h)

2014: Gefle-Ljungskile 3–1 (b), 1–0 (h).

2013: Halmstad-Gif Sundsvall 1–1 (b), 2–1 (h)

2012: Halmstad-Gif Sundsvall 3–0 (h), 3–4 (b)

2011: Syrianska-Ängelholm 1–2 (b), 3–1 (h)

2010: Gefle-Gif Sundsvall 1–0 (b), 2–0 (h)

2009: Djurgården-Assyriska 0–2 (b), 3–0 (h) efter förlängning (2–0 efter ordinarie tid)

2008: Brommapojkarna-Ljungskile 0–0 (h), 1–1 (b)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.