Roman Abramovitj och den svenska Chelsea-kaptenen Magdalena Eriksson. Foto: Bildbyrån

Abramovitj stoppas – kan inte sälja Chelsea

Uppdaterad
Publicerad

Roman Abramovitj sätts under sanktioner av Storbritannien.

Han får sina tillgångar frysta och kan inte sälja Chelsea.

Storklubben drabbas även hårt av sanktionerna.

Sedan Ryssland påbörjat invasionen av Ukraina har Roman Abramovitj meddelat att han ska sälja Chelsea.

Men försäljningen får vänta. Under torsdagen meddelade Storbritannien att man sätter in sanktioner mot sju ryska oligarker – och Abramovitj är en av dem.

Han får sina tilllgångar frysta och kan därmed inte sälja Chelsea. Han straffas även med ett reseförbud.

– Det finns ingen fristad för de som stöttar Putins övergrepp på Ukraina, säger premiärministern Boris Johnson om sanktionslistan, enligt Reuters.

Får inte sälja biljetter

Johnson säger att man vidtagit åtgärder som inte ska drabba klubben Chelsea mer än nödvändigt.

Sanktionerna innebär dock att Premier League-jätten inte tillåts sälja fler biljetter. Säsongskortsinnehavare får gå på matcher.

Chelsea får heller inte köpa spelare, förlänga kontrakt eller sälja klubbattiraljer.

Vill tas bort från tröjan

I kölvattnet av sanktionerna meddelar storsponsorn Three att man vill sätta det nuvarande avtalet på paus, rapporterar The Athletic. Mobiloperatören vill också att Chelsea tar bort Threes logotyp från matchtröjorna och från hemmaarenan Stamford Bridge – med omedelbar verkan.

Three har sponsrat Chelsea sedan 2020 och avtalet, som enligt rapporter är värt omkring motsvarande 500 miljoner kronor per år, löper ut sommaren 2023.

Abramovitj, Chelsea och miljarderna

+ Miljardköpet – med hjälp av ”Svennis”

Roman Abramovitj köpte Chelsea för ungefär 1,8 miljarder svenska kronor 2003 från den illa omtyckte dåvarande ägaren Ken Bates. Klubben hade då skulder på strax över en miljard kronor och hade tagit den sista engelska platsen till Champions League kommande säsong. Abramovitj var på många sätt den första i sitt slag. Att en utländsk mångmiljardär köpte en fotbollsklubb i England hörde inte till vanligheterna, men var något som skulle komma att bli ett framgångsrecept för både Chelsea och andra klubbar.

Abramovitj ska ha varit ute efter att köpa en fotbollsklubb under en längre tid. När han bestämt sig för att köpa en engelsk klubb tog han hjälp av den före detta förbundskaptenen i England, svensken Sven-Göran Eriksson. Enligt ”Svennis” stod valet mellan Chelsea och Londonrivalen Tottenham.

-Jag sade ”om du vill vinna ligan ska du välja Chelsea – för då måste du bara byta ut halva laget”'. Hade han valt Tottenham hade han kanske behövt byta ut hela, har svensken sagt enligt brittiska Daily Mirror.

+ Succé direkt

Abramovitj spenderade stora pengar redan i det första transferfönstret genom att ta in spelare som franske mittfältsstjärnan Claude Makélélé. Pengar var inte längre ett problem för klubben som slutade tvåa i ligan under Abramovitjs första säsong. Men det var sommaren 2004 som de riktiga stjärnorna började värvas. Didier Drogba, Arjen Robben och Peter Cech kom alla till Stamford Bridge innan Arbamovitj stängde plånboken för den sommaren. Succén var omedelbar. Chelsea vann, med sin stjärnspäckade trupp, ligan både 2004–2005 och 2005–2006. Chelsea fick då det något osmickrande epitetet ”köpelag”. För Abramovitj tycktes den ekonomiska framgången för klubben vara sekundär, det viktigaste var att vinna titlar.

Sedan dess har man vunnit ligan ytterligare tre gånger och har också två Champions League-titlar.

+ Efterföljarna

Efter att Roman Abramovitj och Chelsea skördat stora framgångar följde flera klubbar efter. Shejk Mansour tog över Manchester City 2008 och 2011 tog den qatariska statliga investeringsfonden, med Nasser Al-khelaifi i spetsen, över Paris Saint-Germain. De rika klubbarnas köpvanor tvingade så småningom fram Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ekonomiska regelverk Financial fair play, vilket i korta drag går ut på att klubbarna inte ska göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar. Men Abramovitj hade en plan även för detta. Under sina år i klubben hade ryssen rustat upp klubbens akademi, vilket betydde att man kunde sälja flera unga talanger för att göra plats för prestige-värvningar. När pandemin slog till och regelverket pausades på grund av klubbarnas dåliga ekonomi tog Abramovitj på sig spenderbyxorna igen. Och då vann Chelsea Champions League på nytt, 2021.

+ Tränarkarusellen

Roman Abramovitj har gjort sig känd för sitt dåliga tålamod. Att han inte nämnvärt bryr sig om klubbens ekonomiska framgång, utan mer siktat in sig på den sportsliga, har gjort att han kunnat bryta kontrakt med tränare så fort laget inte presterat. Sedan hans övertagande har klubben haft 13 olika tränare, och ingen har stannat i mer än tre år i taget.

Några av de tränare som lett laget är: Carlo Ancelotti (ett år och tio månader), Antonio Conte (två år), André Villas-Boas (åtta månader) och José Mourinho, som är den enda som fått komma tillbaka för en andra sejour (tre år och två månader samt två år och sex månader).

+ Ett långsamt farväl

När Ryssland invaderade Ukraina var Storbritannien snabbt med att varna för kommande sanktioner mot ryska personer med koppling till Vladimir Putin. Abramovitj, som annars är väldigt restriktiv med sina uttalanden, skrev på Chelseas hemsida att han lämnar över styret av klubben för att sanktioner mot honom inte skulle spilla över på fotbollen. Senare bekräftade han även att han ämnade sälja Chelsea utan att kräva tillbaka de lån han beviljat klubben. När sanktionerna nu träder i kraft kan klubben inte säljas.

Källa: (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.