Foto: TT Nyhetsbyrån

Roman Abramovitj säljer Chelsea

Uppdaterad
Publicerad

Roman Abramovitj säljer Chelsea.

Vinsten från försäljningen ska gå till offren för kriget i Ukraina.

– Det här har aldrig handlat om pengar för mig, säger ryssen.

Strax innan klockan 19 på tisdagskvällen meddelades Abramovitjs beslut.

På Chelseas hemsida gör den ryska miljardären klart att han har beslutat sig för att sälja klubben.

– Jag vill adressera spekulationerna i media under de senaste dagarna angående mitt ägarskap av Chelsea. Som jag har sagt förut så tar jag alltid beslut med klubbens bästa i åtanke. Därför har jag nu beslutat att sälja klubben, jag tror att det är det bästa för klubben, fansen, de anställda och våra sponsorer, säger han.

”Det gör ont”

Abramovitj köpte Chelsea för 19 år sedan. Redan i helgen meddelade oligarken att han skulle ”släppa kontrollen över klubben”.

Sedan dess har det spekulerats flitigt i att han var redo att sälja. Försäljningsprocessen kommer inte att påskyndas, enligt Abramovitj.

– Snälla försök förstå att det här är ett otroligt svårt beslut att ta. Det gör ont. Men just nu är det det bästa för klubben.

Kräver inga pengar

Abramovitj säger också att han inte kommer utkräva pengarna som han lånat till Chelsea. Enligt Sky Sports är klubben skyldig honom omkring 1,5 miljarder pund (motsvarande drygt 19 miljarder svenska kronor).

– Jag kommer inte kräva pengarna tillbaka. Det här har aldrig handlat om pengar för mig, bara passion och idrott.

55-åringen – som tidigare har haft uttalade band med ryska presidenten Vladimir Putin – uppger också att vinsten klubben gör på försäljningen kommer att skänkas till offer i kriget i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.