Knut Kainz Rognerud (tv). Roman Abramovitj (th) Foto: TT Nyhetsbyrån

”Abramovitj har inte gått och blivit god”

Uppdaterad
Publicerad

Roman Abramovitj säljer Chelsea och skänker vinsten till krigsoffer i Ukraina.

Agerandet förvånar inte SVT:s Knut Kainz Rognerud som bevakat de ryska oligarkerna.

– Abramovitj har inte gått och blivit god, säger han.

Den ryska miljadären och oligarken Roman Abramovitj har sagt att han ska sälja Chelsea. Enligt honom kommer han inte att kräva tillbaka pengarna klubben är skyldig honom (1,5 miljarder pund) och han har sagt att han ska skänka vinsten på försäljningen till krigsoffer i Ukraina.

SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud, som bevakat de ryska oligarkerna, säger att det sannolikt inte bara är godhetsintressen som styr Abramovitjs agerande.

– Man ska säga att det är svårt att göra en analys, då det inte bara finns en förklaring till hans agerande. Abramovitj slapp hamna på den senaste sanktionslistan i Storbritannien. Det har blivit en stor debatt om det. Abramovitj gör allt för att slippa få sina tillgångar frysta.  Hans fastigheter, hans lyxyatch... han riskerar att bli av med allt om han hamnar på listan. Så jag förstår att han gör allt för att försöka slippa det här, säger Kainz Rognerud.

”Symbolisk handling”

Hur ska man se på att han skänker pengar till krigsoffer i Ukraina? Som ett ställningstagande emot Vladimir Putin?

– Nja, det som skulle svida för Putin är om Abramovitj blir av med sina stora tillgångar. Det går inte att veta exakt, men han är sannolikt en av de som förvaltar Putins enorma rikedom. Så att han skänker en del i en symbolisk handling kan ses som ett sätt att slippa bli av med delar av sina uppskattningsvis 120 miljarder. Och förmodligen förvaltar han mer.

Kainz Rognerud avslutar:

– Man måste säga att det är en kvalificerad gissning. Han har inte gått och blivit god. Ingen av de här oligarkerna kommer i det här läget sannolikt att gå i retorisk eller verbalt krig mot Putin nu. Skälet till det är att det är Putin som gjort de så snuskigt förmögna. Så länge han har makt är det få som vågar göra något. Det är en slags terrorbalans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.