Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ada Hegerberg bojkottade det norska landslaget 2017-2022. Foto: Bildbyrån

Ada Hegerberg öppnar upp om landslagsstrejken: ”Jag var väldigt ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Ada Hegerberg valde att lämna det norska landslaget 2017 i protest.

Därefter har flera spelare vågat ta kampen mot sina respektive förbund.

– Det kan ha varit så att jag var lite före min tid, säger världsstjärnan till NRK.

2017 slog nyheten ner som en bomb. Världsstjärnan Ada Hegerberg valde att sluta i det norska landslaget på obestämd tid. Den då 22-åriga anfallaren ansåg att landslagsledningen inte skötte sitt jobb och ville istället fokusera på klubblaget Lyon.

Våren 2022 var hon tillbaka i den röda landslagströjan och laddar nu inför den stundande VM-premiären mot Nya Zeeland i morgon. Lagkamraten Anja Sönstevold tror att Hegerbergs paus fick förbundet att tänka till.

– Jag tror att det öppnade några dörrar i NFF. Det fick dem att få upp ögonen lite mer för damfotbollen, bland annat genom likalöneavtalet som kom. Jag tror att det startade den processen, säger hon till NRK.

Positiv dominoeffekt

Det senaste året har flera stora fotbollsnationer som Spanien, Frankrike och Kanada markerat mot sina respektive förbund. Något Hegerberg ser som en positiv dominoeffekt.

– Det kan ha varit så att jag var lite före min tid. Nu ser man att det är fler som är medvetna om liknande frågor. Jag var väldigt ensam om det när jag gjorde det. Jag tror att det startade den processen, jag tycker att det är bra.

”Utkämpar samma kamp”

Den nu 28-åriga stjärnan menar dock att damfotbollen fortfarande har en lång väg att vandra:

– Det handlar egentligen bara om att vara solidariska för vi alla utkämpar samma kamp. Sporten ska vara professionell och vi ska lämna den i ett bättre skick än tidigare, säger hon och betonar vikten av att spelarna måste stå upp tillsammans.

Norge möter Nya Zeeland i VM-premiären i morgon 20 juli, avspark 09.00, svensk tid.

KLIPP: Ada Hegerberg skadades i mötet med Sverige i våras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ada Hegerberg tvingades kliva av efter en misstänkt skada. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.