Foto: Bildbyrån

Advokaten om åtalade utlandsproffset: ”Mår inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den ex-allsvenske spelaren, som åtalats för mutbrott och spelfusk.

Samtidigt bröt hans advokat den mediala tystnaden – och berättade att hans klient mår dåligt.

– Det här har påverkat honom väldigt negativt, säger han.

Varken den åtalade spelaren eller hans advokat har velat svara på frågor inför och under rättegången, som i dag avslutades vid Malmö Tingsrätt.

Men i dag, efter att åklagaren och försvarsadvokaten hållit sina slutpläderingar, bröt advokaten tystnaden.

Matchfixning

– Det har varit väldigt jobbigt för honom. En stor press och han är ju avstängd så det har skadat honom väldigt mycket, sade han till SVT Sport, och syftade på den internationella avstängningen som det internationella fotbollsförbundet Fifa har satt på spelaren, i väntan på tingsrättens dom.

Just att han inte har kunnat spela fotboll på länge (han blev avstängd i februari, reds anm), hur har det påverkat honom?

– Det förstår du säkert själv. Han mår inte bra. Det är hans leverbröd, hans stora intresse. Så det har påverkat honom väldigt negativt.

Hur reagerade han när han fick reda på anklagelserna?

– Han blev bestört. Han frågade mig flera gånger: ”Frank, Frank, vad gör vi här?” Och efter det som hände i dag kan jag instämma med min huvudman fullt ut.

Instämma i att?

– Att vi skulle inte ha varit här.

”Väldigt klen”

Frank Thortsensson säger att han inte är imponerad över den bevisning som åklagaren presenterat under rättegången.

– Det är som vi sa i domstolen, vi tycker att den var väldigt klen. Det borde aldrig ha lett till åtal. Det skulle ha lagts ned.

Mikael Nilsson, som företräder en tidigare landslagsspelare i futsal, som står åtalad i samma fall, är även han föga imponerad över åklagarens bevisning.

– Jag tycker ju inte det här åtalet har någon chans att vinna framgång, säger han.

Varför?

– Det finns ingen bevisning om det här hemliga avtalet (att den allsvenske spelaren skulle ta ett gult kort för att få ta ett lån på 300 000 kronor, reds anm) som åklagaren påstår. Jag påstår att för att kunna avgöra målet måste man dels kunna fotboll med alla dess interaktioner, och man måste också kunna spelbranschen med betting och det kan inte åklagaren.

Vad anser du saknas?

– Man kan inte analysera detta på rätt sätt.

SVT Sport har sökt åklagaren Staffan Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet